Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Perkhidmatan Pengurusan Pelancongan Belum Di Kenakan SST

Sempena dengan MATTA FAIR 2019 edisi Mac 2019, ada berita baik untuk semua. Perkhidmatan Pengurusan Pelancongan Belum Di Kenakan SST. Ya, memang betul. Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) belum lagi dikenakan ke atas perkhidmatan pengurusan pelancongan, kata presiden MATTA Datuk Tan Kok Liang.

“Kami menerima pengesahan secara lisan daripada Kementerian Kewangan bahawa SST tidak akan dilaksanakan sehingga bulan Mac sehingga Jabatan Kastam Diraja Malaysia membina mekanisme yang lebih baik,” katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran rasmi MATTA Fair Mac 2019 .

h4>Perkhidmatan Pengurusan Pelancongan Belum Di Kenakan SST

pameran matta fair mac 2019 copy

“Kami mencari mekanisme yang lebih adil kerana cukai itu akan mewujudkan kesan mengagumkan ke atas industri pelancongan. Apa pun keputusannya, persatuan pelancongan dan industri pelancongan menyokong keputusan kerajaan dan akan mematuhi, “katanya.

MATTA FAIR ini menyarankan agar definisi perkhidmatan pengurusan pelancongan dikaji semula selepas terlibat dengan pihak berkepentingan sebelum melaksanakan SST mengenai perkhidmatan pelancongan.

“Industri pelancongan menjadi lebih penting kepada ekonomi Malaysia, menjana 14.9% atau RM201.4 bilion daripada KDNK pada tahun 2017.

“Kementerian mensasarkan kira-kira 28.1 juta ketibaan pelancong, dengan resit ditetapkan pada RM92.2 bilion. Kami meninjau pergerakan positif dalam semua hasil dan mahu industri terus berkembang, “kata Mohamaddin.

MATTA Fair pada Mac 2019 merekodkan sejumlah 27,402 pelawat pada hari pertama pada hari Jumaat, yang merupakan yang tertinggi berbanding pameran sebelumnya. “Sudah jelas bahawa walaupun zaman digital, pameran itu masih popular di kalangan pengguna yang senang melihat tawar-menawar terbaik secara peribadi dengan perkhidmatan bersemuka dengan perunding perjalanan, “kata Tan.

Baca : MrJocko dan Berita Pelancongan Malaysia

pameran matta fair mac 2019 01

pameran matta fair mac 2019 01

Pameran MATTA FAIR 2019 dijangka mencatatkan sekurang-kurangnya 110,000 pelawat dan urus niaga jualan sehingga RM210 juta, dengan mengambil kira latar belakang Brexit, perang perdagangan AS-China dan pemulihan kewangan negara.

Acara MATTA Fair Mac 2019 kali ini berlangsung selama tiga hari di tujuh buah dewan dengan menyediakan 1,364 gerai jualan (booth).

Para pengunjung boleh menantikan Peraduan MATTA Pameran Domestik dan Antarabangsa, dengan hadiah bernilai lebih daripada RM200,000 untuk dimenangi, termasuk tiket penerbangan ke destinasi tempatan dan antarabangsa bersama-sama dengan baucar hotel dan tarikan.

Pelawat berhak masuk dengan pembelian minimum RM300 pada pakej perjalanan antarabangsa atau RM100 dengan pakej perjalanan domestik. Gerai bertanding terletak di foyer Hall 2 dan Hall 3. Penyertaan pertandingan juga boleh dikemukakan secara dalam talian.

Mereka yang mengambil LRT akan dapat menebus baucar diskaun di gerai Sunway Putra Mall berhampiran kaunter tiket di Level 2 di PWTC. Pasangan rasmi lain termasuk Malaysia Airlines, Desaru Coast dan Legoland Malaysia Resort, Royal Caribbean International, Merchantrade Asia, Sumber Media Terbanyak, Sunway Putra Mall dan Jenexus.

Pintu akan dibuka dari 10 pagi hingga 9 malam dan kemasukan adalah RM4 seorang dan percuma untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.