Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pesta Swimming Season Di Korea Selatan Bila Tiba Musim Panas

Sebenarnya, ada banyak destinasi pantai yang menjadi tumpuan pelancong di Korea Selatan. Untuk pasaran Malaysia, tak ramai yang tahu tentang pantai yang menarik di Korea. Tetapi, dikalangan pelancong seluruh dunia, ramai yang menunggu masa untuk Pesta Swimming Season Di Korea Selatan Bila Tiba Musim Panas. Biasa bermula pada tarikh 1 Jun setiap tahun.

Korea Selatan mempunyai lebih dari 257 pantai yang cantik sepanjang peta negara ini. Termasuk di kawasan Pantai Timur Korea, Pantai Barat Korea dan bahagian Pantai Barat Korea yang mula dibuka secara meriah ketika tiba musim panas setiap tahun, Pesta Swimming Season Korea.

Paling terawal dibuka kebiasaanya di kawasan Haeundae Beach, Songdo Beach dan Songjeong Beach pada tarikh 1 Jun, kesemuanya terletak di Busan, Korea Selatan.

Pesta Swimming Season Di Korea Selatan Bila Tiba Musim Panas
 

swimming season korea

Pantai Haeundae antara lokasi yang punyai banyak aktiviti. Di sini ada banyak kemudahan baru kepada pelancong, termasuk Kafe Buku, program radio tepi laut, aktiviti berenang waktu malam dan banyak lagi. Di samping itu, akan ada operasi perairan panjang 200m ke lautan, serta pelbagai sukan air seperti jet ski dan Banan Boat. Bila tiba akhir musim panas, iaitu antara bulan Julai hingga awal Ogos, pantai akan terus dibuka untuk berenang sehingga jam 9.00 malam.

Selain itu, antara pantai terawal yang dibuka di pantai barat adalah Daecheon Beach. Pantai ini selalunya akan dibuka lebih awal setiap tahun berbanding dengan pantai-pantai lain seperti Pantai Muchangpo. Kebanyakan pantai di sepanjang pantai barat Korea dijangka dibuka untuk berenang pada awal hingga pertengahan Julai.
 

swimming season korea beach


 

Baca : Tempat Menarik di Korea

Semasa tempoh operasi, pelbagai pantai juga akan menjadi tuan rumah acara yang menyeronokkan. Beberapa kejadian yang menyeronokkan ini dialu-alukan adalah Peraduan Nyanyian Kebangsaan di Songdo Beach, Permainan Sukan Laut Kebangsaan di Pantai Daecheon, dan Pertunjukan Tentera Udara Negara di Pantai Gyeongpo.

Untuk anda yang bercadang untuk meneroka pantai-pantai menarik sepanjang Pesta Swimming Season di Korea Selatan, boleh tuju ke destinasi pantai-pantai mengikut senarai di bawah :

Pantai Timur
Sokcho Beach, Sokcho-si, Gangwon-do
Gyeongpo Beach, Gangneung-si, Gangwon-do
Samcheok Beach, Samcheok-si, Gangwon-do

Pantai Barat
Daecheon Beach, Boryeong-si, Chungcheongnam-do
Muchangpo Beach, Boryeong-si, Chungcheongnam-do
Eurwangni Beach, Jung-gu, Incheon
Mallipo Beach, Taean-gun, Chungcheongnam-do

Pantai Selatan
Haeundae Beach, Haeundae-gu, Busan
Songjeong Beach, Haeundae-gu, Busan
Songdo Beach, Seo-gu, Busan
Hyeopjae Beach, Jeju-si, Jeju-do
Jungmun Saekdal Beach, Seogwipo-si, Jeju-do
Sinji Myeongsasimni Beach, Wando-gun, Jeollanam-do

Untuk informasi lanjut tentang Pantai yang menarik di Korea Selatan boleh layari laman web ini http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_6.jsp?cid=1925860

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.