Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pestabola Merdeka Sebagai Tarikan Pelancongan Sukan Di Malaysia

Cadangan kepada pihak MOTAC, supaya jadikan Pestabola Merdeka Sebagai Tarikan Pelancongan Sukan Di Malaysia. Ia satu peluang besar untuk kita memeriahkan lagi prestij sukan ini sebagai khazanah negara. Pestabola Merdeka atau Merdeka Tournament adalah kejohanan bola sepak persahabatan yang diadakan di Malaysia untuk memperingati Hari Kemerdekaan Malaysia.

Pertandingan ini mengandungi perkataan Bahasa Melayu untuk kemerdekaan. Pada 2021, ia telah diadakan sebanyak 40 kali, dan jarang dianjurkan dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Perlawanan Akhir Pestabola Merdeka biasanya akan diadakan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

pestabola merdeka malaysia

Baca : Final Piala FA Stadium Bukit Jalil

 


Pestabola Merdeka Sebagai Tarikan Pelancongan Sukan Di Malaysia

pestabola-merdeka-01 copy

pestabola-merdeka-02

pestabola-merdeka-04
Moktar Dahari Pestabola Merdeka

pestabola-merdeka-05
 

Pestabola Merdeka Tarikan Pelancongan Sukan

Pestabola di Malaysia ini adalah kejohanan bola sepak tertua di Asia yang mengundang negara-negara bermain bola sepak untuk bertanding sejak tahun 1957. Walaupun kejohanan ini diadakan setiap tahun dari tahun 1957 hingga 1988, ia hanya diadakan sembilan kali dari tahun 1989 hingga 2013. Pada akhir tahun 1950 hingga awal 1980-an, ia adalah kejohanan yang berprestij di kalangan negara-negara Asia kerana para peserta menghantar pemain senior mereka sepenuhnya.

Selepas tahun 1980-an, minat terhadap piala semakin berkurang dari kedua-dua peminat bola sepak dan pasukan bola sepak, kerana banyak negara Asia lebih fokus pada tahap kelayakan di Piala Dunia FIFA dan Piala Asia AFC.

Edisi pertama Pestabola Merdeka diadakan pada bulan Ogos dan September 1957 dengan Hong Kong muncul juara sulung. Namun, sejak saat itu murni dikuasai oleh Malaysia, Korea Selatan, Myanmar, Indonesia dan sejumlah negara lain, termasuk kelab Amerika Selatan dan Eropah.

Malaysia (Malaya) secara eksklusif menjulang piala sebanyak sepuluh kali, muncul naib juara pada lapan kali, dan sebagai tambahan berkongsi rostrum pemenang dua kali dengan Korea Selatan (1960 dan 1979), sementara pasukan Korea Selatan telah memenanginya sebanyak tujuh kali.

Antara nama pemain terkenal yang pernah terlibat didalam Pestabola di Malaysia ini termasuklah SuperMokh Mokhtar Dahari dan Soh Chin Ann dari Malaysia, Cha Bum-Kun dan Lee Woon-jae dari Korea Selatan, Kunishige Kamamoto dan Yasuhiko Okudera dari Jepun dan ramai lagi.
 

Pemain-Terkenal-Di-Pestabola-Merdeka-01
 

Sumber : Wikipedia Pestabola Malaysia

Membanggakan kita bila nama SuperMokh Mokhtar Dahari masih lagi berada di senarai Penjaring Terbanyak Pestabola Merdeka.

Penjaring-Terbanyak-Pestabola-Merdeka-02
 

Berikut adalah senarai Juara Pestabola Merdeka sejak ia dianjurkan pada August dan September 1957.
 

senarai-juara-Pestabola-Merdeka-1

senarai-juara-Pestabola-Merdeka-2
 

Hingga hari ini, Malaysia masih mengekalkan kejuaraan paling banyak dengan menjulang Piala Pestabola Merdeka sebanyak 10 kali.

Top-Ten-Pemenang-Pestabola-Merdeka
 

Pelancongan Sukan sebenarnya masih mempunyai potensi yang besar untuk negara kita Malaysia. Dengan pasukan bolasepak yang kebiasaannya akan melibatkan sekitar 50 hingga 100 orang dari sesebuah pasukan, ia akan menaikkan sedikit industri pelancongan kita di mata dunia dengan fasiliti yang kita ada dan tawaran tempat-tempat menarik yang kita ada.

Jangan lihat penganjuran kejohanan ini sebagai sukan semata-mata untuk sukan tetapi lebih kepada peluang kita untuk memperkenalkan nama Malaysia di mata dunia dalam dunia pelancongan.

Semoga ada peluang dan rancangan untuk pihak berkaitan menganjurkan kembali Pestabola Merdeka ini bagi mengembalikan kegemilangan Malaysia sebagai penganjur terbaik di Asia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.