• Tue. Oct 3rd, 2023

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiLonggarkan

ByMrJocko

May 18, 2022 #Info, #Malaysia, #News, #Travel
Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiPermudahkan

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiLonggarkan. Milieu Insight, firma penyelidikan dan analisis pengguna Asia Tenggara, hari ini mengumumkan penemuan mengenai rancangan perjalanan domestik untuk percutian musim panas merentasi Filipina, Indonesia, Vietnam, Malaysia, Thailand sebagai Sekatan COVID-19 dipermudahkan.

Responden dari Filipina dan Indonesia telah menunjukkan kesediaan tertinggi untuk perjalanan domestik. Dengan kebanyakan sekatan pergerakan di seluruh Asia ditarik balik, industri pelancongan akhirnya dibuka. Lebih 80% pengembara domestik di Filipina, Indonesia dan Vietnam telah menunjukkan kemungkinan untuk terlibat dengan perkhidmatan agensi pelancongan untuk rancangan perjalanan dan percutian domestik mereka.

Baca : Bila Malaysia Akan Buka Sempadan Negara Pelancongan

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN

 


Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiLonggarkan Secepat Mungkin

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiPermudahkan
 

Pelancong dari Indonesia (89%), Vietnam (83%) dan Thailand (79%) tidak menyatakan kebimbangan untuk diri mereka sendiri apabila ia berkaitan dengan perjalanan domestik. Kesediaan untuk melancong ini juga tercermin dalam dasar perjalanan domestik negara-negara ini kerana terdapat sekatan minimum yang terlibat dalam perjalanan antara negeri/antara wilayah mereka.

Pada Februari 2022, Vietnam menyaksikan sejumlah 9.6 juta pengembara domestik. Salah satu sebab perjalanan domestik telah terbukti diterima secara meluas oleh pelancong adalah kerana ketakutan terhadap kebangkitan semula wabak. Pengembara tidak mahu tanpa disedari terkandas dari rumah dan tempat kerja. Sebaliknya, kami melihat bahawa 40% daripada responden dari Filipina kekal sangat prihatin terhadap keselamatan mereka walaupun terhadap perjalanan domestik. Perjalanan domestik dalam Filipina masih terhad kepada destinasi terpilih dan dengan sekatan (sehingga 11 Mei 2022).

Apabila merancang untuk percutian musim panas mereka yang akan datang, kebanyakan pelancong di semua lima negara sedang mencari untuk berehat dan berhubung semula dengan keluarga mereka selepas dua tahun pengasingan pandemik (Filipina 83%, Indonesia 82%, Vietnam 78%, Malaysia 81%, Thailand 79%). Baru-baru ini pada April 2022, Indonesia melihat penghijrahan beramai-ramai mudik untuk Idul Fitri (akhir Ramadan), di mana 31% penduduk dianggarkan oleh
Kementerian Pengangkutan Indonesia untuk pulang ke kampung halaman dan meluangkan masa bersama mereka keluarga besar.
 

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiPermudahkan
 

Hotel kekal sebagai pilihan utama untuk penginapan di semua lima negara, dengan separuh daripada pelancong termasuk Vietnam juga menunjukkan keutamaan untuk Resort, dan lebih separuh daripada Thailand juga memilih Pool Vila (54%).

Destinasi mesra keluarga harus melihat untuk melihat populariti tinggi pada musim panas ini, terutamanya tempat yang popular inklusif terhadap kumpulan berbilang generasi. Ini boleh menjadi aktiviti seperti lawatan jalan raya ke taman negara atau tempat pelancongan lain di negeri jiran, atau melawat resort pantai yang menyediakan hiburan untuk semua usia, atau mengambil cuti untuk berehat dari hiruk-pikuk bandar besar di kampung yang tenang.
 

Pintu Masuk Pelancongan Negara ASEAN Akan DiPermudahkan

Permulaan perjalanan kali ini, dijangkakan agensi pelancongan akan dicari walaupun untuk perjalanan domestik. Walaupun hanya melancong dalam negara asal mereka, kebanyakan pelancong Asia Tenggara mungkin akan menggunakan agensi pelancongan untuk merancang pelan perjalanan dan percutian domestik mereka.

Info ini akan terpakai kepada pelancong dari Indonesia (85%), Filipina (82%) dan Vietnam (83%). Memandangkan masih ada beberapa SOP penting yang masih digunapakai, menggunakan ejen pelancongan mungkin memastikan perjalanan yang lebih mdah, mewujudkan lebih banyak masa lapang untuk pelancong menikmati percutian pertama mereka selepas pandemik wabak.

Metodologi
Berdasarkan tinjauan Milieu Insight dengan N=1000 responden setiap satu dari Filipina, Indonesia,
Vietnam, Thailand dan Malaysia, dijalankan pada April 2022.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.