Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Projek Mempopularkan Phu Quoc Di Vietnam Untuk Pelancongan

Ada berita baik buat kaki pulau. Ada syariakt pemaju di Phu Quoc, sebuah pulau yang indah di Teluk Thailand, di pantai Kemboja dan dikenali sebagai “syurga terakhir Vietnam” mempunyai rancangan untuk mengembangkan permata itu menjadi pusat pelancongan utama. Projek Mempopularkan Phu Quoc Di Vietnam Untuk Pelancongan ini patut diberikan sokongan kerana ia akan turut mempopularkan destinasi Asia.

Harapan semakin meningkat bahawa pulau itu, yang merupakan pengeluar sos ikan nuoc mam yang terkemuka, akan menarik sejumlah besar pelancong. Tetapi pertama-tama ia harus mengatasi berbagai rintangan, beberapa yang sedang dibangunkan oleh pandemi Covid-19.

Baca : Pulau Phu Quoc Kini Destinasi Popular di Vietnam Dengan AirAsia

 


Projek Mempopularkan Phu Quoc Di Vietnam Untuk Pelancongan

Tempat Menarik di Phu Quoc
 

Ada perancangan tentang projek untuk menaiktaraf pulau ini menjadi ‘Grand World’, sebuah “kota tanpa tidur” yang menawarkan berbagai kesenangan siang dan malam, 365 hari dalam setahun.

Di taman, lebih daripada 1,000 restoran, pelbagai butik dan rumah kedai terletak di setiap sisi terusan. Pertunjukan air diadakan setiap malam.

Grand World penuh dengan “ruang luar biasa yang membuat saya merasa seolah-olah saya tidak berada di negara saya,” kata seorang pelancong dari Hanoi.

Segalanya mulai berubah untuk pulau mengantuk yang terkenal dengan sos ikan pada tahun 2013, ketika pemerintah Vietnam ketika itu Perdana Menteri Nguyen Tan Dung menetapkan pulau itu sebagai zon ekonomi khas.

Sejak itu Vingroup melabur US $ 2.8 bilion di pulau itu. Taman tema, kasino, dan lapangan golf sudah beroperasi, dan jumlah bilik hotel telah mencapai 12,000.

Sun Group, sebuah syarikat harta tanah Vietnam yang terkemuka, telah melengkapkan landasan udara di laut yang merupakan salah satu taman terpanjang di dunia, taman tema dan kemudahan lain.
 

tempat-menarik-di-phu-quoc-vietnam

Sun World Cable Car Phu Quoc

Sehingga kini, pelaburan korporat yang berkaitan dengan pelancongan bernilai lebih USD16 bilion telah dibina di Phu Quoc, sebahagiannya dari Wilayah Kien Giang.

Tidak seperti negara jirannya Thailand dan Indonesia, Vietnam tidak pernah terkenal dengan pulau peranginannya. Tetapi Doan Van Tien, naib ketua Panitia Rakyat Phu Quoc, berhasrat pulau itu untuk bersaing dengan Phuket Thailand dan Bali Indonesia.

Cabaran utama pastinya adalah untuk mempopularkan destinasi ini. Ia bukan tugas mudah memandangkan kedudukan Phu Quoc sebagai lokasi baru di antara destinasi popular termasuk Koh Samui Thailand, Langkawi Malaysia atau Cebu dan Boracay Filipina.

Pada tahun 2019, sebelum coronavirus merebak di bandar Wuhan di China, jumlah pelawat yang berkunjung ke Phu Quoc meningkat 27% dari tahun sebelumnya, menjadikan seramai 5.1 juta pelawat.

Tahun 2021 pulau ini berharap dapat menyambut tiga juta pelancong, walaupun disebalik kekangan pandemik Covid-19 seluruh dunia.

Pulau Phu Quoc Vietnam ini berusaha menarik pengunjung Vietnam untuk mengatasi kesulitan yang dicetuskan oleh Covid. Mungkin jumlah yang dianggarkan ini tidak akan tercapai, namun usaha untuk menarik kembali pelancong ke sana sedang giat di jalankan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.