Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Prosedur Pemeriksaan Kesihatan Untuk Perjalanan Di ASEAN

Negara-negara dalam Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) akan memerlukan satu set pernyataan dan pemeriksaan kesihatan yang sama sebelum perjalanan di rantau ini dapat dilanjutkan, kata Menteri Perdagangan dan Industri Singapura, Chan Chun Sing, semalam. Ini mungkin akan ada satu Prosedur Pemeriksaan Kesihatan Untuk Perjalanan Di ASEAN.

Chan mengatakan bahawa dia baru-baru ini bertemu dengan rakan-rakannya di ASEAN dan bersetuju bahawa kebangkitan semula sektor pelancongan yang lebih luas memerlukan kerjasama dalam beberapa isu.

Baca : Menu AirAsia Tentang Negara ASEAN

Prosedur Pemeriksaan Kesihatan Untuk Perjalanan Di ASEAN

Prosedur Pemeriksaan Kesihatan
 

“Kita perlu melihat bagaimana kita dapat memasarkan ASEAN sebagai pakej terbaik,” katanya kepada wartawan dalam panggilan video.

Antara yang dicadangkan ialah mereka yang mahu tarvel rentas sempadan dikehendaki menyediakan pemeriksaan kesihatan. Nampaknya, ia sesuatu yang baru dan mungkin akan menyulitkan sedikit urusan perjalanan dan juga tambahan kos pemeriksaan kesihatan.

Untuk makluman, ketika wabak Covid-19, sejumlah negara ASEAN termasuk Singapura, Malaysia dan Thailand melarang kebanyakan orang asing masuk untuk meminimumkan risiko kes COVID-19 yang diimport.

“Memandangkan pelbagai negara ASEAN berada pada tahap yang berbeda, kita harus memastikan kita menerapkan beberapa langkah ini sehingga apabila kes di berbagai negara ASEAN mereda, maka kita dapat melanjutkan perjalanan,” kata Chan.

Walaupun anggota ASEAN bersetuju bahawa penyambungan semula pelancongan domestik akan menjadi fasa pertama dalam pemulihan sektor pelancongan yang lebih luas, Chan mengatakan bahawa tumpuan Singapura sekarang adalah untuk memulakan perjalanan penting terlebih dahulu.

“Itu akan memberi kita keyakinan untuk mengerjakan proses perjalanan rentas sempadan yang akan memakan masa lebih lama untuk disambung semula,” katanya.

Chan mengatakan bahawa dia membincangkan isu perjalanan perniagaan penting dengan rakan sejawatnya dari United Kingdom (UK), Australia, New Zealand, Kanada dan Jepun.

Negara-negara ini “menyiapkan landasan” untuk mengkoordinasikan pada “standard pemeriksaan kesihatan untuk jaminan bersama”, katanya.

“Ini memerlukan kita untuk memiliki sistem untuk melacak dan menelusuri jika ada orang yang dijangkiti,” tambahnya.

Sumber : Borneo Bulletin

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.