Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Pulut Mangga Thailand Asli Yang Sedap

Pulut Mangga Thailand memang ramai yang suka. Tak percaya, boleh tanya sesiapa sahaja yang pernah melancong ke Thailand khususnya. Ini kerana, pulut mangga yang sedap memang berasal dari Thailand. Di negara kita pun banyak, tetapi tetapi tak sama kualiti dengan rasa sedap pulut mangga di Thailand.

 

Ada banyak sebab kenapa pulut mangga di Thailand lebih sedap berbanding yang selalu kita makan di Malaysia. Antaranya keran pemilihan beras pulut yang bermutu tinggi, jenis buah mangga kuning khas untuk pulut mangga serta cara masak santannya yang betul membuatkan pulut mangga tersebut sangat sedap.

 

pulut_magga_sedap_thailand
Pulut Mangga Thailand Asli Yang Sedap

 

pulut_magga_thailand_sedap
Harga Pulut Mangga Thailand Baht 100

Kalau anda melancong ke Thailand, ada banyak jenis hidangan pulut mangga yang boleh anda lihat. Kalau yang asli, pulut berwarna putih jernih dan nampak sangat berkilat. Mangganya pula adalah mangga jenis khas dan bukan jenis biasa. Santannya pula dimasak dengan camputan santan dan juga tepung jagung. Kalau di Thailand, Pulut Mangga ini juga dikenali dengan nama Khao Niaow Ma Muang.

Jika anda nak cuba untuk masak pulut mangga ini, boleh cari resipi terbaik di internet. Ada banyak resipi pulut mangga Thailand yang dikongsi di laman blog resipi. Kalau dah pandai masak pulut mangga Thailand, senang la nak makan sendiri kan???


resipi_pulut_magga_thailand

 

pulut_magga_thailand

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.