• Wed. Oct 4th, 2023

Qantas Supermoon Flight To Nowhere Habis Terjual Dalam 2.5 Minit

Qantas Supermoon Flight To Nowhere Habis Terjual Dalam 2.5 Minit copy

Qantas Supermoon Flight To Nowhere Habis Terjual Dalam 2.5 Minit. Ya! ia berita yang menjadi viral dalam minggu ini bila syarikat penerbangan Qantas menawarkan “penerbangan tanpa tujuan” baru yang akan memberi peluang kepada penduduk Australia yang rindukan untuk mengembara terbang di awan untuk mengagumi supermoon pada akhir Mei dan gerhana bulan penuh dari ketinggian lebih dari 40,000 kaki di langit.

Andai kata lah anda sekarang berada di Australia dan ingin mendapatkan tiket tersebut, anda sudah terlambat. Ramai yang tidak bernasib baik kerana syarikat penerbangan Qantas mengatakan bahawa mereka telah habis menjual tiket-tiket tersebut dalam hanya beberapa minit, rekod terbaru mereka secara tepat hanya dalam tempoh jualan 2.5 minit.

Baca : Destinasi Penerbangan Paling Popular AirAsia Di Australia

 


Qantas Supermoon Flight To Nowhere Habis Terjual Dalam 2.5 Minit

Qantas Supermoon Flight To Nowhere Habis Terjual Dalam 2.5 Minit copy
Photo Credit : Qantas

 

Penerbangan supermoon adalah promosi jualan yang terbaru dalam rangkaian perjalanan yang dikendalikan Qantas. Penerbangan ini akan membawa pelancong untuk menyertai perjalanan tanpa tujuan yang meriangkan, sebelum kembali mendarat dilapangan terbang yang sama, kembali ke tempat asal mereka.

Tiket untuk penerbangan supermoon bermula pada harga AUS499 untuk tiket ekonomi (USD386), sementara kelas perniagaan dijual dengan harga AUS1,499 per pop (USD1,160).

Hanya dalam masa sekitar 2.5 minit ia habis dijual. Dan setelah tiket habis terjual, mereka ada membuat senarai menunggu, tetapi belum diketahui samada mereka akan berjaya ataupun tidak. Setakat hari ini, penempahan tiket-tiket ini telahpun ditutup.

Penerbangan yang menjanjikan pemandangan Supermoon yang sangat menakjubkan. Syarikat penerbangan itu mengatakan dalam siaran akhbar bahawa ia bekerjasama dengan ahli astronomi Dr. Vanessa Moss untuk merancang “laluan penerbangan yang optimum di Lautan Pasifik.”

Moss juga akan berada di kapal untuk menghiburkan pelancong dengan fakta dan pandangan mengenai peristiwa bulan 26 Mei, yang NASA sebut sebagai “Gerhana Bulan Berdarah.”

NASA menjelaskan bahawa bahagian “super” berasal dari fakta bahawa bulan purnama akan berada dekat dengan kedudukan orbitnya yang terdekat dengan Bumi, yang akan menjadikannya lebih besar dan lebih terang pada mata manusia.

Dari beberapa bahagian dunia, bulan akan kelihatan seperti warna kemerahan kerana gerhana bulan total. Ketika bulan melewati bayangan Bumi, ia akan kelihatan lebih gelap dan lebih merah.

“Warna merah berasal dari penyinaran cahaya matahari melalui atmosfer Bumi – cincin cahaya yang diciptakan oleh semua matahari terbit dan matahari terbenam yang berlaku di sekitar planet kita pada masa itu,” kata laman web NASA.

Agensi ruang angkasa AS menambah bahawa betapa merahnya bulan akan muncul “sukar untuk diramalkan” kerana ini juga dapat dipengaruhi oleh debu di atmosfera.

Gerhana bulan penuh ini, satu-satunya gerhana yang akan berlaku pada tahun 2021. Untuk kepuasan maksima, ia mesti dilihat dari Australia, New Zealand, beberapa wilayah Pasifik dan pantai barat Amerika Syarikat.

Walaupun berbahaya untuk melihat gerhana matahari secara langsung, adalah selamat untuk mengagumi gerhana bulan.

Qantas Supermoon Flight
Photo By : AP Photo/Charlie Riedel

Sumber Berita : KSL Qantas Supermoon Flight

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.