Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula Lebih 1 Juta Kilogram

Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula Lebih 1 Juta Kilogram. Qatar Aircraft Catering Company (QACC), anak syarikat katering pesawat Qatar Airways Group, telah mencapai sasaran kelestarian alam sekitar selama setahun dengan mengitar semula lebih satu juta kilogram sisa plastik, dan menderma lebih daripada 100,000 keping barangan dan lebihan bekalan makanan kepada orang yang memerlukan di seluruh dunia.

QACC telah mengurangkan jumlah sisa tahunannya sebanyak hampir 1,688 tan setahun dengan melaksanakan program kitar semula untuk sisa seperti kadbod, tong kimia, botol air plastik dan kertas buangan terpakai, yang dihantar untuk diproses semula menjadi barangan yang dijual di dalam negara dan dieksport ke peringkat antarabangsa.

Baca : Penerbangan Qatar Dengan WiFi Terlaju

Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula

 


Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula Lebih 1 Juta Kilogram

Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula
 

QACC juga telah bekerjasama dengan organisasi bukan untung yang berpangkalan di Qatar, Qatar Charity dan Hifz Al Naema, untuk mengagihkan lebih daripada tiga tan barangan sumbangan, termasuk lebih daripada 40,000 item linen seperti selimut kapas, tilam, selimut bulu, serta 3.14 tan bahan perasa makanan.
 

 
Ketua Eksekutif Kumpulan Qatar Airways, Tuan Yang Terutama Akbar Al Baker, berkata: “Sebagai syarikat penerbangan global yang dihubungkan dengan lebih 140 destinasi di seluruh dunia, kami komited untuk memberi kembali kepada masyarakat yang telah menyokong kami secara berterusan, sambil memastikan kami mengambil tanggungjawab ke arah mengitar semula bahan terpakai dan mengurangkan sisa”.

Qatar Aircraft Catering Company Kitar Semula
 

“Pencapaian terbaharu ini adalah bukti dedikasi kami sebagai syarikat penerbangan yang bertanggungjawab, dan kami berharap dapat meningkatkan kesedaran di kalangan komuniti penerbangan global tentang kepentingan kelestarian alam sekitar.”

Pemangku Naib Presiden Kanan QACC, Encik Sascha Wolfersdorf, berkata: “QACC menghidangkan lebih daripada 100,000 hidangan setiap hari kepada penumpang yang terbang keluar dari Doha, dan kami tahu bahawa ini mempunyai kesan yang ketara ke atas tahap penggunaan. Ia tidak mencukupi untuk mengitar semula satu produk, kami ingin membuat impak mampan yang bermakna dan sebagai hasilnya, kami menjadikan tanggungjawab kami untuk mencari cara inovatif untuk mengitar semula barangan dan mengurangkan sisa. Melalui pemikiran kreatif dan penggunaan teknologi baharu, QACC telah melebihi sasaran kitar semula tahunannya dan mengitar semula lebih satu juta kilogram sisa plastik dalam satu tahun. Kami tidak akan berpuas hati dengan kejayaan kami, anak syarikat katering akan meneruskan pencariannya untuk lebih banyak penyelesaian mampan alam sekitar, untuk masa depan yang lebih hijau.”

QACC sentiasa berusaha untuk mencari kaedah inovatif untuk mengurangkan kesan karbon keseluruhan syarikat, dan seterusnya mengurangkan penggunaan plastik sekali guna. Ia telah membangunkan hubungan kukuh dengan pembekal buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan untuk mengurangkan jumlah barangan import, serta mengurangkan peralatan syarikat penerbangan dan berat muatan linen sebanyak hampir 257 tan, yang menyumbang kepada pengurangan penggunaan bahan api pesawat dan pelepasan CO2. Syarikat katering itu juga merancang projek pertanian rumah hijau untuk mencapai sara diri dalam herba mikro dan tumbuh-tumbuhan hijau.

Anak syarikat katering yang memenangi anugerah itu memainkan peranan penting dalam membantu Qatar Airways memenangi ‘Makanan & Minuman Terbaik’ APEX Passenger Choice Awards® untuk tahun 2022 dan anugerah Skytrax 2021 untuk ‘Katering Onboard Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’. Ini adalah sebagai tambahan kepada merangkul dua anugerah dalam Anugerah Hospitaliti Onboard 2021, pemenang emas untuk ‘Inovasi Katering Tahun Ini’, dan anugerah Undi Pembaca untuk ‘Snek Atas Kapal Terbaik dalam Perniagaan dan Kelas Pertama’.

QACC berbangga menjadi perniagaan katering dalam penerbangan pertama di Eropah dan Timur Tengah yang memperoleh Pensijilan Sistem Keselamatan Makanan dalam pembuatan FSSC 22000 V5 Kategori C (III) pada tahun 2020. Pensijilan ini membuktikan amalan kebersihan dan keselamatan makanan yang rapi yang dilaksanakan oleh perniagaan, yang turut membentuk asas kukuh dalam pengurusan dan kesediaan krisis COVID-19.

Sumber : Qatar Airway QACC

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.