Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Qatar Airways Terima Penarafan Keselamatan Syarikat Penerbangan

Kami nak kongsi tentang berita syarikat Qatar Airways Terima Penarafan Keselamatan Syarikat Penerbangan 5 Bintang COVID-19. Dengan ini, ia telah menjadi syarikat penerbangan global pertama di dunia yang mencapai Penarafan Keselamatan yang berprestij oleh organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa, Skytrax.

Pengumuman itu mengikuti audit terperinci, yang dilakukan oleh pasukan Skytrax pada bulan Disember 2020, yang menilai seberapa berkesan dan konsistennya piawaian dan prosedur kebersihan dan keselamatan COVID-19 yang ketat dipatuhi oleh syarikat penerbangan, dari daftar masuk pesawat ke pesawat. Ini termasuk tinjauan penuh pemeriksaan kecekapan prosedur, pemerhatian visual tahap kebersihan dan keselamatan di semua peringkat perjalanan penumpang, dan ujian pengambilan sampel Adenosine Triphosphate (ATP) di atas kapal untuk mengukur tahap kemungkinan pencemaran permukaan kontak.

Baca : Apa Yang Menarik Tentang Syarikat Qatar Airways

 


Qatar Airways Terima Penarafan Keselamatan Syarikat Penerbangan 5 Bintang Covid-19

Airline-Of-The-Year-Skytrax-2021-Covid-19 copy

Qatar Airways Terima Penarafan Keselamatan Syarikat Penerbangan 5 Bintang covid-19 01
 

Pencapaian Skytrax 5-Star COVID-19 Airline Safety Rating adalah tambahan kepada rumah dan hab Qatar Airways, Hamad International Airport (HIA), yang baru-baru ini dinobatkan sebagai lapangan terbang pertama di Timur Tengah dan Asia yang dianugerahkan Skytrax Penarafan Keselamatan Lapangan Terbang COVID-19 5-Bintang pada bulan Disember 2020.

Ketua Eksekutif Kumpulan Qatar Airways, Tuan Yang Terutama Encik Akbar Al Baker, berkata: “Sebagai peneraju industri dan” Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia “, seperti yang dinamakan oleh Skytrax, kami terbiasa menetapkan standard untuk diikuti oleh orang lain. Kami gembira kerana komitmen kami untuk menyediakan program keselamatan COVID-19 paling ketat dan komprehensif yang wujud dalam komuniti penerbangan global telah diakui dengan Skytrax 5-Star COVID-19 Airline Safety Rating.

“Pencapaian ini menyoroti langkah-langkah dan prosedur yang teliti yang digunakan Qatar Airways untuk melindungi kesihatan dan kesejahteraan penumpang kita sepanjang wabak global hingga kini, dan mengikuti kejayaan HIA baru-baru ini sebagai lapangan terbang pertama di Timur Tengah dan Asia yang dianugerahkan Skytrax 5 -Star COVID-19 Penilaian Keselamatan Lapangan Terbang.

“Ini juga memberikan jaminan kepada penumpang di seluruh dunia bahawa standard kesihatan dan keselamatan syarikat penerbangan tunduk pada standard pemeriksaan profesional dan bebas yang tertinggi. Oleh kerana Qatar Airways terus menangani impak dan cabaran krisis COVID-19 yang sedang berlangsung, kami ingin memperkuatkan mesej bahawa perjalanan udara tidak perlu menjadi perhatian para penumpang.

“Sementara itu, kami berharap dapat terus memberikan pengalaman seaman mungkin bagi pelancong di seluruh dunia, dan memperluas peranan kami dalam membantu pemulihan industri penerbangan komersial selama beberapa bulan mendatang.”

Ketua Pegawai Eksekutif Skytrax, Encik Edward Plaisted, berkata: “Kami mengucapkan tahniah kepada Qatar Airways kerana dianugerahkan dengan Rating Keselamatan 5-Bintang COVID-19 tertinggi dan menjadi syarikat penerbangan utama pertama di dunia yang disahkan pada tahap ini. Qatar Airways terus terbang di seluruh COVID-19, membawa pulang 3.1 juta orang pulang sejak bermulanya wabak ini, dan pengalaman inilah yang membolehkan mereka memberikan standard keselamatan dan kebersihan keselamatan yang sangat baik untuk memastikan keselamatan pelanggan dan kakitangan. ”

Langkah-langkah keselamatan di kapal Qatar Airways termasuk penyediaan Peralatan Pelindung Diri (PPE) untuk kru kabin dan alat pelindung percuma untuk penumpang. Penumpang Kelas Perniagaan di pesawat yang dilengkapi dengan Qsuite dapat menikmati privasi yang ditingkatkan yang disediakan oleh kerusi perniagaan pemenang anugerah ini, termasuk partisi privasi gelongsor dan pilihan untuk menggunakan penunjuk ‘Jangan Ganggu (DND)’. Qsuite tersedia dalam penerbangan ke lebih dari 45 destinasi termasuk Frankfurt, Kuala Lumpur, London dan New York.

Di samping itu, syarikat penerbangan ini juga menggunakan sistem penyaringan udara HEPA yang paling maju di atas semua pesawat, dan baru-baru ini menjadi syarikat penerbangan global pertama yang memperkenalkan Sistem Ultraviolet Canggih Honeywell, yang dikendalikan oleh Qatar Aviation Services, sebagai langkah selanjutnya dalam pembersihan pesawatnya. Untuk maklumat lengkap mengenai semua langkah yang telah dilaksanakan di dalam dan di HIA, sila lawati qatarairways.com/safety.

Qatar Airways kini mengendalikan lebih dari 800 penerbangan mingguan ke lebih 110 destinasi di seluruh dunia. Menjelang akhir bulan Mac, Qatar Airways merancang untuk membina semula rangkaiannya ke 130 destinasi. Dengan lebih banyak frekuensi ditambahkan ke hab utama, Qatar Airways menawarkan sambungan yang tiada tandingannya kepada penumpang, memudahkan mereka mengubah tarikh atau tujuan perjalanan mereka jika mereka perlu.

Syarikat penerbangan pemenang anugerah berganda, Qatar Airways dinobatkan sebagai ‘Airline Terbaik Dunia’ oleh World Airline Awards 2019, yang dikendalikan oleh organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa Skytrax. Ia juga dinamakan ‘Syarikat Penerbangan Terbaik di Timur Tengah’, ‘Kelas Perniagaan Terbaik Dunia’, dan ‘Tempat Duduk Kelas Perniagaan Terbaik’, sebagai pengiktirafan atas pengalaman Kelas Perniagaannya yang baru, Qsuite. Ia adalah satu-satunya syarikat penerbangan yang dianugerahkan gelaran ‘Skytrax Airline of the Year’ yang diingini, yang diiktiraf sebagai puncak kecemerlangan dalam industri penerbangan, lima kali. Selain itu, rumah dan hab Qatar Airways, Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad (HIA) digolongkan sebagai ‘Lapangan Terbang Terbaik di Timur Tengah’ dan ‘Lapangan Terbang Terbaik Ketiga di Dunia’ oleh SKYTRAX World Airport Awards 2020.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.