Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Rainforest World Music Festival 2022 Akan Di Sambung?

Khabar berita, penganjuran Rainforest World Music Festival 2022 Akan Di Sambung? Menurut informasi, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah mahu semua festival muzik di Sarawak disambung semula tahun ini bagi memulihkan industri pelancongan. Ia antara satu usaha dalam mengembalikan industri pelancongan negara setelah 2 tahun sepi ekoran wabak Covis-19 diseluruh dunia.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan negeri Sarawak berkata, kementeriannya telah merancang untuk mengembalikan beberapa aktiviti dalam kalendar pelancongannya, termasuk festival muzik, sambil memerhatikan situasi pandemik Covid-19. Sudah pasti, jika keadaan kembali pulih, banyak aktiviti pelancongan dan kesenian di negara kita akan kembali dianjurkan mengikut SOP ketat dan penganjuran yang lebih kemas.

Baca : Borneo Arts Festival 2019

Rainforest World Music Festival 2022

 


Rainforest World Music Festival 2022 Akan Di Sambung?

Rainforest World Music Festival 2022
 

“Festival Muzik Dunia Hutan Hujan, saya mahu ia diadakan secara peribadi. Begitu juga dengan Festival Jazz dan Festival Muzik Desa. Tetapi sudah tentu ia masih bergantung kepada situasi Covid-19 dalam satu atau lebih bulan akan datang.

“Kami akan menubuhkan jawatankuasa untuk melaksanakannya,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Lukisan Mural Bertema Sarawak Terbesar di Pusat Konvensyen Borneo Kuching di sini semalam.

Beliau berkata industri pelancongan hanya boleh pulih sepenuhnya apabila keadaan pandemik semakin baik.

Abdul Karim, yang juga Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan, berkata jumlah pengunjung ke Sarawak pada Disember tahun lepas meningkat lebih 500 peratus berbanding ketibaan pada bulan yang sama pada 2020. Dengan keadaan kelonggaran pelbagai aktiviti ekonomi sekarang, tahun 2022 dijangka akan menerima lebih ramai pelancong tempatan ke Sarawak.

“Pelawat untuk Rainforest World Music kali ini mungkin bukan pelancong asing tetapi sasaran kami adalah pelancong tempatan dari Semenanjung Malaysia dan Sabah,” katanya.
 

Rainforest World Music Festival 2022

Rainforest World Music Festival 2022

Rainforest World Music Festival 2022

Rainforest World Music Festival 2022

Rainforest World Music Festival ini dirancang pada 17 – 19 Jun 2022 nanti. Jika tiada aral, ia akan dilaksanakan kembali untuk kembali memulihkan acara fectival terbaik di Sarawak yang telah dianjurkan sejak tahn 1998 lagi.

Bagi anda peminat muzik atau kesenian budaya berkaitan, boleh lah rancang perjalanan anda untuk ke Sarawak.

Rainforest World Music Festival 2022

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.