Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Masak Resipi Rendang Tok Perak Guna Philips All-in-One

Musim perayaan seperti ini, ramai yang dah bercita-cita untuk memasak menu raya kegemaran masing-masing. Antara yang popular ialah resipi Rendang Tok Perak yang terkenal. Walaupun di Kelantan, negeri kelahiran MrJocko, Rendang tidak la popular berbanding di Kuala Lumpur, tetapi ia antara menu yang ramai suka makan di hari raya. Sebab itu, MrJocko sendiri nak cuba masak resipi Rendang Tok Perak guna Philips All-in-One cooker.

Kalau sebelum ini, cara tradisional, nak masak ‘rendang tok’ ia memakan masa selama sekitar 8 jam. Tetapi kini dengan menggunakan periuk Philips All-in-One cooker, ia lebih mudah dan lebih cepat dan membuatkan rasa rendang lebih sedap.

Masak Resipi Rendang Tok Perak Guna Philips All-in-One

masak rendang tok perak guna Philips All-in-one

 

Terus terang MrJocko beritahu, ini kali pertama MrJocko masak masakan tradisional Melayu untuk musim raya iaitu Rendang Tok. Bukan senang nak masak benda ni, lebih-lebih lagi kalau tidak menggunakan api dan periuk yang sesuai.

Terima kasih sebab ada periuk Philips All-in-One cooker yang menjadikan cara memasak Rendang Tok ini lebih cepat dan mudah.

Sebelum nak masak, jom lihat dulu senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak Rendang Tok. Antaranya ialah Bahan Perapan, Bahan Kisaran dan juga bahan-bahan lain termasuk Daging

Bahan untuk Perapan :

2 tea spoon ground cinnamon
1 tea spoon ground black peppercorns
1 tea spoon corriander
1/2 tea spoon ground fennel
1/2 tea spoon ground cumin

Bahan untuk dikisar :

2 red large onions
3 garlic
1 inch ginger, remove skin
3 fresh turmeric root, remove skin
2 inches galangal
4 lemongrass

Bahan-bahan lain:

1 kg beef, cut into 1 1/2 inch cubes
1/4 cup of oil
2 star anise
5 cloves
5 cardamoms
1 table spoon chili paste
2 tea spoon tamarind paste paste diluted with 1/2 a cup of water
2 tea spoon salt
3 table spoon palm sugar, grated
2 cups of thick coconut milk
2 table spoon kerisik
3 pices of kaffir lime leaves, bruised
1 turmeric leaf, sliced finely

 

masak resipi rendang tok perak guna philips all-in-one

masak rendang tok perak guna philips all-in-one
Periuk Philips All-in-One Pressure Cooker

masak resipi rendang tok perak guna philips all-in-one masak rendang tok perak guna philips all-in-one masak rendang tok perak guna philips all-in-one

 

Cara nak masak sebenarnya mudah kalau guna periuk Philips All-in-One cooker ini. Terlebih dahulau, kena perap daging selama lebih kurang 20 minit.

Bila dah ready, guna periuk Philips All-in-One Cooker dan tekan butang ‘SAUTE/SEAR HIGH TEMPERATURE’. Mulakannya dengan menekan butang ‘START’.

Masukkan minyak, biarkan panas dan tumis star anise, cardamon dan juga cloves. Bahan-bahan yang telah dikisar kemudian dimasukkan dan tumis sehingga wangi dan warna bawang jadi kekuningan.

Tambahkan Chili Paste ikut rasa pedas yang korang mahukan dan daging yang telah diperap. Kacau sekejap biar sekata. Masukkan gram, daun limau, gula melaka, asam jawa dan bahan utama iaitu kerisik. Akhir sekali masukkan santan 200ml.

Kacau sekali lagi biar sekata dan tutup dan masak dengan high pressure. Jangan lupa pilih pilihan ‘Meat’ di periuk Philips All-in-One cooker. Biarkan dalam masa satu jam dan Rendang korang akan masak dengan daging yang lembut.

 

masak rendang tok perak guna philips all-in-one masak rendang tok perak guna philips all-in-one masak rendang tok perak guna philips all-in-one

 

Tak sangka kini nak masak rendang dimusim bulan puasa dan perayaan seperti ini menjadi semakin mudah. Tak perlu tunggu lama, kami dah boleh makan Rendang Tok Perak dalam masa sejam lebih sahaja. 

Kalau nak lebih kering, kena la panaskan lagi sejam, baru nampak original Rendang Tok. Kami suka rendang yang agak lembat sebab senang nak cicah makan dengan Roti dan Ketupat Lemang.

Kalau nak belajar buat ketupat palas Kelantan, boleh baca entry ini http://www.mrjocko.com/2012/08/cara-buat-ketupat-palas-dari-kelantan.html

Kalau nak lihat video cara MrJocko masak resipi Rendang Tok Perak guna Philips All-in-One cooker ini boleh lihat di sini https://www.facebook.com/rosmadishakri/videos/vb.1119638195/10212949356544868/?type=2&theater

Rancangan Masakan terbaru Abam Jocko. Tunggu siarannya bertajuk "Saya Masak Korang Rasa"Masak Rendang Tok Perak mudah dengan Philips Home LivingKali ini MrJocko cuba sendiri menggunakan Philips All-in-one Cooker#ResipiRamadhan#RendangTok#PhilipsMalaysia#AllInOneCooker#LifeAsMrJocko

Posted by Rosmadi Shakri on Ahad, 18 Jun 2017

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.