Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Review Philips Fidelio Sound Bar B5 Speaker Baru Tanpa Wayar

Andai anda peminat sound system ‘hifi’ untuk bunyian filem dan muzik di rumah, anda mesti patut cuba produk terbaru dari Philips Sound uang dikenali dengan nama Philips Fidelio Sound Bar B5 Model HTL9100. Ini adalah model yang telah di’tambah nilai’ dari model tahun lepas dan pernah MrJocko kongsi di blog ini. Anda boleh baca di SINI : 

http://www.mrjocko.com/2014/03/philips-fidelio-htl9100-soundbar.html

 

Minggu lepas, MrJocko dijemput oleh pihak Philips Sound Malaysia untuk merasai sendiri gegaran hifi, kesan bunyi terbaik yang dihasilkan oleh Philips Fidelio Sound Bar B5 dan juga Philips Fidelio E5.

 

Philips Fidelio Sound Bar B5  

 

Philips_Fidelio_B5_Soundbar_review

 

Philips_Fidelio_B5_Soundbar_review

Untuk info, Philips Fidelio Sound Bar B5 bukan produk baru kerana ia telah diumumkan kepada orang ramai buat pertama kalinya pada bulan September di IFA 2014. Namun di Malaysia ia baru diperkenalkan untuk market tempatan dan ia memang antara produk hifi terbaik setakat ini dan merupakan sound bar paling terkenal di dalam kumpulannya.

 

Bagi mereka yang terlepas informasi tentang produk ini sebelum ini, B5 adalah pengganti kepada Philips Fidelio E5, sistem pembesar suara 5.1 saluran yang membolehkan anda menanggalkan dua speaker hadapan dan meletakkan mereka di mana sahaja yang anda mahu di dalam bilik anda untuk pengalaman bunyi sekeliling. 

 

Unik produk Fidelio Sound Bar B5 ini ialah, walaupun anda memasang bunyi dengan kuat, ia tidak begitu mengganggu jiran anda kerana bunyi yang dihasilkan hanya memberi impak terbaik untuk ruang tamu anda atau ruang bilik anda, tetapi akan menjadi normal bila diluar jarak tertentu. Jadi dengan Philips Fidelio Sound Bar B5 dan juga Fidelio E5 ini, anda boleh menikmati bunyi wayang yang terbaik untuk anda, tetapi tidak mengganggu rakan-rakan dan jiran anda yang lain.

 

Fidelio_Sound_Bar_B5_review
Subwoofer Fidelio B5

 

Fidelio_Sound_Bar_B5_review
Speaker Fidelio B5 yang boleh tanggal dan pasang balik

 

Fidelio_Sound_Bar_B5_review

Philips Fidelio Sound Bar B5  

Reka Bentuk

Dipasang sepenuhnya, B5 adalah hampir sama dengan Fidelio F7 atau model HTL7180, yang dikeluarkan pada tahun 2013. Dengan Bluetooth berlabuh itu sekitar satu meter panjang dan empat atau lima inci tebal. Ia adalah lebih elok daripada beberapa pilihan Sound Bar lain di luar sana, tetapi sebagai speaker keseimbangan B5 yang benar-benar boleh ‘menendang bunyi’.

 

Speaker Bar utama menempatkan woofer bersaiz 3 inci berupaya untuk saluran tengah dan “high audiophile ‘Ferro-Fluid’ kubah Xibili” yang mengambil berat yang tertinggi. Sub woofer tanpa wayar mempunyai kebebasan untuk diletakkan ke mana sahaja yang anda mahu di dalam bilik dan pusingan daripada spektrum audio dengan terbaik.

 

Belakang Fidelio Sound Bar B5 ini anda akan menemui dua HDMI masuk satu HDMI keluar, satu optik audio, USB dan 3.5mm port. Tetapi, jika anda mahukan lebih daripada orang wayar bebas, B5 juga dilengkapi dengan Bluetooth aptX, AAC dan NFC.

 

Philips_Fidelio_Sound_bar_B5

 

Kualiti bunyi

Untuk sistem 5.1 saluran, bunyi surround yang banyak dan ia lebih ketara daripada yang saya bayangkan. Ia sudah cukup untuk memberikan “Hotel California” nyanyian LIVE Unplugged kumpulan Eagles satu bunyi yang sangat best.

 

Saat mencuba menonton filem Transformers 3, kesan bunyi khas dari filem tersebut sangat jelas, padat dan mendebarkan jantung umpama berada di dalam panggung wayang. Terus terang, kesan khas yang ada dalam filem tersebut amat jelas dan ‘keluar’ dengan begitu baik sekali.

 

Philips Fidelio B5 ini secara keseluruhan memang punyai kualiti bunyi yang baik, walaupun speaker dan juga sound bar tidak besar. Kalau dulu, waktu MrJocko masih zaman remaja, kami perlukan speaker box yang besar untuk dapatkan bunyi yang bagus, tetapi dengan teknologi Fidelio B5 ini, ia tidak perlu lagi. Saya suka apa yang saya dengar dan ia antara speaker satelit bateri ion litium yang sangat mengagumkan.

 

Philips_Fidelio_Sound_bar_B5
Speaker Fidelio B5 yang boleh ditanggalkan

 

Keupayaan untuk menanggalkan pembesar suara model Fidelio B5 ini dan diletakkan di mana-mana bahagian yang anda suka untuk mendapatkan kesan bunyi yan terbaik untuk pengalaman menonton anda. Sebab itu jenis speaker Philips Fidelio B5 ini memang sangat MrJocko teruja untuk mendapatkannya. Fidelio ini juga membuktikan keupayaan B5 untuk bekerja sebagai dua pembesar suara dengan sambungan Bluetooth yang boleh anda ambil untuk diletakkan dari bilik ke bilik.

 

Fidelio B5 dan juga Fidelio E5 mempunyai teknologi Arc Spatial Automatik, alat penentukuran bunyi yang sesuai dengan anda. Untuk info, anda boleh gunakan Fidelio B5 dan E5 ini sehingga10 jam hayat bateri sebelum ia kehabisan bateri. Untuk tempoh tersebut, anda boleh menonton hampir 5 filem biasa tanpa henti dengan menggunakan Philips Fidelio B5 dan Fidelio E5.

 

Philips_Fidelio_E5Philips_Fidelio_E5Philips_Fidelio_E5

 

 

 

 

 Philips Fidelio Sound Bar B5

 

 

“Kami memahami bahawa dengan ruang tempat tinggal yang semakin kecil, pengguna mencari inovatif, ruang-penjimatan, reka bentuk didorong penyelesaian yang sesuai dengan kehidupan dan gaya hidup mereka. Inilah sebabnya mengapa kita mempunyai pelbagai tawaran pengenalan yang akan menawarkan lebih banyak nilai seperti produk Fidelio Sound Bar B5, “kata Encik Andrew Tan, Business Leader, WOOX Innovations Malaysia. 

Anugerah

Selain daripada Anugerah Home Theater Inovasi 2013-2014 oleh Pengimejan Eropah dan Persatuan Bunyi (EISA) pada tahun 2013, pada What Hifi Award 2013, Philips Fidelio juga merangkul 3 anugerah, termasuk ‘Produk Terbaik’ dalam kategori Soundbars untuk Philips Fidelio Bar B5 Model HTL9100.Oleh itu, jika anda mencari ‘partner’ terbaik untuk TV anda, jom apa kata cuba dulu dan dapatkan nasihat pakar untuk produk Philips Fidelio Sound Bar B5 ini di wakil-wakil penjual Philips Fidelio Sound Bar B5 ini berhampiran anda seperti di outlet Harvey Norman.

Philips Fidelio Sound Bar B5 model HTL9100 dijual dengan harga runcit RM3,199 dan boleh didapati di semua kedai runcit utama seluruh Malaysia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.