Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sabah Jadi Hos Final WAGC 2019

Pemain golf amatur dari seluruh dunia akan menuju ke Sabah, Malaysia pada Oktober tahun ini untuk bermain dalam Kejohanan Golf Amatur Dunia ke-25. Kali ini giliran Sabah Jadi Hos Final WAGC 2019. Ia antara pertandingan Golf Amatur terbaik di Dunia.

WAGC’s World Final 2019 Borneo Malaysia akan berlangsung 19 hingga 26 Oktober di Kota Kinabalu. Ia termasuk peringkat akhir dengan pemain yang mewakili sehingga 40 buah negara dan satu kejohanan undangan.

Sabah Jadi Hos Final WAGC 2019

Sabah Hos Final WAGC 2019

Para Pemain akan dibentangkan di empat padang golf persaingan di negeri ini, iaitu Sutera Harbour Marina Golf and Country Club, Sabah Golf and Country Club, Nexus Golf Resort Karambunai dan Dalit Bay Golf and Country Club.

Hotel Pacific Sutera di Kota Kinabalu mempunyai 500 bilik dan salah satu daripada padang golf yang dimainkan dalam kejohanan itu ialah hotel rasmi kejohanan.

Baca : MrJocko dan Sukan

Tourism Malaysia bersama-sama dengan Perodua adalah sebagai penaja utama.

Kejohanan ini akan dianjurkan oleh Delta Trend Golf & Leisure Holidays.

World Golfers Championship Ltd pemilik WAGC menandatangani perjanjian jangka panjang dengan Delta Trend Golf & Travel, tahun lepas untuk kontrak negara-negara tuan rumah untuk Finals Dunia, penaja yang selamat dan bersama-sama dengan syarikat tempatan mengurus, merancang dan menamatkan Final Dunia.

Pemenang pertandingan kebangsaan yang merangkumi pelbagai pusingan disenarai pendek untuk bermain untuk negara mereka untuk bermain di Final Dunia 2019.

Sekitar 40 pasukan kebangsaan dari seluruh Amerika, Eropah, Asia, Afrika dan Oceania akan bersaing dalam Final.

Pengerusi Pelancongan Malaysia Datuk Ahmad Shah Hussein Tambakau memberitahu sidang akhbar minggu lepas kejohanan berprestij itu akan menggariskan kedudukan Sabah sebagai destinasi golf utama.

Padang Golf Nexus Karambunai
Padang Golf Nexus Karambunai

Walaupun kejohanan ini akan diadakan di Sabah, ia merupakan usaha Tourism Malaysia di peringkat kebangsaan. Ia antaranya bertujuan memperkenalkan destinasi Golf di Malaysia sebagai salah satu lagi destiansi pelancongan ‘mewah’ dikalangan pelancong luar negara yang sukakan permainan Golf.

Pasukan Malaysia pernah memenangi mahkota WAGC pada tahun 2012 dan 2015, dan menyertai pelari kedua pada 2016 dan tahun lepas.

Pertandingan Akhir Dunia telah diadakan di Johor, Malaysia pada tahun 2018. Info lanjut, boleh layari https://www.worldgolfers.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.