Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Saluran Sukan Astro Arena Pencetus Kemeriahan Sukan Malaysia

Saluran Sukan Astro Arena Pencetus Kemeriahan Sukan Malaysia 

Peminat sukan tanah air dan juga sukan antarabangsa di Malaysia sudah tentu sudah lama kenal dengan Saluran Astro Arena yang kini sudah memasuki tahu ke-15 sejak penubuhannya. Astro Arena kini semakin berkembang dan melebarkan sayapnya bukan sahaja sebagai saluran sukan utama di Malaysia, tetapi salah satu medium yang mempromosikan sukan-sukan di Malaysia termasuk menaikkan kemeriahan sukan bolasepak, badminton, hoki, squash dan kini sedang mempromosikan Liga Sepak Takraw Malaysia.

 

 

Astro Arena : Saluran Sukan Astro Pencetus Kemeriahan Sukan Malaysia
Astro Arena : Saluran Sukan Astro Pencetus Kemeriahan Sukan Malaysia

 

 

Astro Arena adalah sebuah stesen televisyen Malaysia yang dimiliki dan dikendalikan oleh Astro. Ia adalah saluran sukan pertama bersiaran 24/7 dalam bahasa Melayu di Malaysia. Saluran ini boleh ditonton melalui saluran 801 melalui langganan Pakej Keluarga Astro. 

 

Astro Arena telah dilancarkan pada 26 Mac 2010, ia adalah idea dari bekas Menteri Malaysia Belia dan Sukan YB. Dato ‘Sri Ahmad Shabery Cheek, bersama-sama dengan Majlis Olimpik Malaysia dan Astro, untuk mempunyai saluran sukan khusus semata-mata kepada pembangunan sukan di Malaysia.

 

Astro Arena adalah 4 saluran dalam satu yang memaparkan sukan tempatan secara langsung, komprehensif 7-hari seminggu liputan berita tempatan dan sukan antarabangsa, majalah berinformasi dan pemprograman maklumat dan penglibatan penonton interaktif.

 

Saluran yang menyampaikan 700 jam sukan tempatan secara langsung setahun, dengan tambahan ulang tayang 2000 jam meningkatkan dengan banyak jumlah sukan tempatan yang ada di negara ini. Ia juga memberi perlindungan sehingga 56 jam seminggu rakyat Malaysia bersaing di peringkat antarabangsa atau yang terbaik dalam sukan dunia yang menarik minat penonton Malaysia. [1]

 

Astro Arena adalah kini boleh didapati secara percuma-untuk-tontonan pada pelanggan Astro dan berbayar pra-pandangan pada pelanggan NJOI di Malaysia menerusi saluran 801 dalam format Definisi Standard (SD).

 

Astro Arena kini sudah bersiaran dalam Definisi Tinggi (HD) sebagai Astro Arena HD di saluran 802.

 

 

Astro Arena : Saluran Sukan Astro Pencetus Kemeriahan Sukan Malaysia
Penyampai TV Astro Arena

 

Saluran Sukan Astro Arena

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.