Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Saya Boikot Hamleys Malaysia Jika Rosyam Nor Benar

Saya Boikot Hamleys Malaysia Jika Rosyam Nor Benar. Mungkin ramai yang sudah dengar luahan Pelakon Terkenal Malaysia, hero terbaik Malaya, Datuk Rosyam Nor yang menyatakan bahawa terkilan dengan sikap pengurusan Hamley’s Malaysia kerana member ikan syarat supaya anak beliau membuka tudung sekiranya berminat untuk kerja di Hamley’s.

 

Secara peribadi jika kenyataan dan kejadian ini adalah benar, ia satu perbuatan dan syarat tidak masuk akal tambah-tambah lagi Hamley’s berada di Malaysia, negara Islam.

 

Jika Hamley’s Malaysia One Utama merasakan bahawa jenama mereka hebat, sangat berjenama, eksklusif, isu seperti ini tak perlu timbul. Apa sebenarnya masalah besar jika seseorang pekerja itu memakai hijab atau tudung? Adakah sebab hijab atau tudung seseorang itu akan jadi pekerja yang tidak berkualiti?

 

isu tudung hamleys dan Rosyam Nor
 

 

isu hijab tudung hamleys rosyam nor 01
 

 

isu hijab tudung hamleys rosyam nor 01

 

 

 

 

Sekiranya isu pemakaian hijab atau tudung di outlet Hamley’s Malaysia One Utama outlet ini menjadi masalah, maka patutnya mereka juga tidak membenarkan pelanggan mereka yang memakai hijab atau tudung masuk ke kedai mereka.

 

MrJocko secara peribadi mengutuk sekeras-kerasnya isu seperti ini kerana atas beberapa sebab :

1. Diskriminasi kepada orang yang memakai hijab

2. Secara tidak langsung, alasan tidak mengambil wanuta yang memakai hijab atau tudung sebagai menghina Agama Islam dan Malaysia.

 

Sesal rasanya sebab beberapa hari lepas MrJocko ada mempromosikan event dan kempen Energizer yang mengumpul RM20,000 untuk membeli mainan di Hamley’s Malaysia. Kalau betul isu hijab dan tudung menjadi masalah besar di Hamley’s Malaysia, MrJocko memang menyarankan rakyat Malaysia yang perihatin supaya memboikot kedai dan syarikat yang angkuh dan memilih bulu seperti Hamley’s Malaysia ini.

 

Untuk Datuk Rosyam Nor, terbaik kerana berkongsi pengalaman dengan pembaca. Setidak-tidaknya ramai sekarang tahu tentang sikap dan anti-hijab di Hamley’s Malaysia. Ini terjadi kepada pelakon terkenal Malaysia, jika berlaku kepada orang kebanyakkan, orang biasa, mesti isu ini tidak akan jadi sekecoh ini…

 

Saya akan boikot kedai mainan Hamley’s, ada banyak lagi kedai mainan lain yang menjual mainan yang lebih murah. Biar saya tak beli mainan mahal berjenama dari Hamley’s Malaysia, asalkan rakan-rakan wanita Muslim saya tidak dipermainkan dengan isu hijab atau tudung seperti yang dikongai oleh Datuk Rosyam Nor.

 

Saya Boikot Hamley’s

 

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.