Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sayur Untuk Melawan Selsema

Mungkin ramai antara kita yang selalu terkena jangkitan selsema samada selsema teruk atau selsema biasa. Paling mudah ambil ubat selsema. Kalau ada selsema dan batuk, ramai yang memilih minum ubat batuk sedangkan ia bukan cara yang betul.

Apa kita sama-sama mencegah jangkitan selsema dengan memperkuatkan antibodi dalam badan kita. Antara cara untuk mengelakkan dari terkena jangkitan Selsema ialah dengan mencuba membiasakan diri makan sayuran seperti Bayam, Sayuran Hijau, Citrus, Strawbery, Berries, Cili Merah, Halia dan Bawang Putih.

 

 

Bayam dan Sayuran hijau merupakan sayuran yang mudah didapati dan dimasak. Boleh pilih cara masakan anda asalkan jangan hilangkan zat sayuran tersebut.

Buah Citrus, Strawberry dan Berries mungkin anda boleb cuba makan begitu sahaja. Maklum la, buah jer pun. Senang kalau nak masuk mulut. Lagi pun buah citrus, strawberry dan berries ni sedap kan.

Untuk cili merah, halia dan bawang putih kena letak dalam masakkan supaya ia juga boleb membantu badan kita melawan jangkitan selsema. Kadang-kadang pencegahan itu lebih bagus dari berubat.

Ubah cara hidup kita dan amalkan cara hidup sihat. InsyaAllah, dengan usaha pemakanan kita yang betul mana tahu memberikan kita kesihatan yang berpanjangan, Amin.

Glamorous MrJocko

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.