Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sejarah Laluan Sutera Yang Hebat Kazakhstan Hingga Tahun 1453 A.D.

Negara Kazakhstan atau dikenali juga dengan nama Republic of Kazakhstan, Kazakstan, Qazaqstan, adalah sebuah negara yang dilalui ketika zaman kegemilangan The Great Silk Road bermula tahun 130 B.C. Sejarah Laluan Sutera Yang Hebat Kazakhstan Hingga Tahun 1453 A.D. memang tercatat dalam sejarah dunia dan ia antara laluan dalam satu negara yang terpanjang ketika di zaman kegemilangannya.

Laluan yang dimaksudkan ialah jika melalui negara China, ia akan masuk melalui Khorgos, Almaty, Shymkent, Kyzylorda, Baikonur, Koszhar, Aralsk dan Aqtobe kemudian akan masuk ke negara Rusia. Begitulah sebaliknya kalau dari laluan Rusia menuju ke China.

Baca : 7 Wonders of Kazakhstan

Sejarah Laluan Sutera Yang Hebat Kazakhstan Hingga Tahun 1453 A.D.

Sejarah Laluan Sutera Yang Hebat Kazakhstan Hingga Tahun 1453 A.D. copy
 

Jalan Sutera Hebat ini (The Great Silk Road) mungkin secara rasmi membuka perdagangan antara Timur dan Eropah semasa Dinasti Han, yang memerintah negara China dari 206 B.C. hingga 220 A.D. Han Emperor Wu menghantar utusan imperial Zhang Qian untuk membuat hubungan dengan budaya di Asia Tengah pada 138 B.C, dan laporannya dari perjalanannya menyampaikan maklumat berharga tentang rakyat dan tanah yang terletak di Barat. Tetapi pengangkutan barangan dan perkhidmatan di sepanjang laluan ini bermula lebih jauh lagi.

Jalan Diraja (Royal Road) yang menghubungkan Susa (sekarang Iran) lebih dari 1,600 km barat ke Sardis (berhampiran Laut Mediterranean di Turki moden), ditubuhkan oleh pemerintah Parsi Darius I semasa Achaemenid Empire-sekitar 300 tahun sebelum pembukaan Jalan Silk.

Orang Persia juga memperluas Jalan Diraja (Royal Road) untuk memasukkan laluan yang lebih kecil yang menghubungkan Mesopotamia ke benua India dan Afrika Utara melalui Mesir.
 

Kazakhstan-silk-road-trading

Kazakhstan-silk-road-trading
 

Laluan Sutera yang melalui negara Kazakhstan ini sesetengahnya melalui beberapa laluan yang menarik termasuk di Charyn Canyon yang memukau. Bayangkan dahulu tiada kenderan seperti kereta atau lori. Mereka berdagang dengan hanya menggunakan pengangkutan seperti Kuda dan Unta.

Bayangkan kalau banyak barang yang nak dibawa, pastinya berpuluh-puluh ekor kuda dan unta yang perlu digunakan untuk membawa barangan dagangan.

Tempat Menarik di Kazakhstan Charyn Canyon
Tempat Menarik di Kazakhstan Charyn Canyon

Informasi lanjut tentang banyak lagi sejarah tentang The Great Silk Road China, Kazakhstan, Rusia, boleh baca di pautan ini Silk Road History Channel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.