Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik

Taiwan memang punyai ramai penduduk yang berbangsa Cina. Namun, harus diingat, pengaruh agama Islam juga telah lama sampai di sini dan sebenarnya Taiwan mempunyai 7 Masjid yang diiktiraf. Kali ini, MrJocko nak kongsi sedikit informasi tentang Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik boleh kita sama-sama kongsi.

Walaupun dikelilingi oleh pengaruh agam Buddha dan Kristian, masih ramai lagi penganut agama Islam di sini, khususnya kawasan Taoyuan Airport. Di sinilah terletak satu masjid yang unik dan punyai cerita yang tersendiri. Ini lah dia Masjid Longgang (Longgang Mosque Taoyuan).

Baca : Pengalaman Saya Melawat Masjid Seluruh Dunia

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik

 

Masjid Loggang ini agak tersembunyi. Ia terletak berhampiran dengan Pasar Zhongzheng dan dalam kawasan Longgang yang punyai pelbagai budaya. Kawasan ini dahulunya didiami oleh penduduk kampung yang bergantung kepada kawasan tentera dari sempadan Yunnan dan Thailand-Myanmar.

Mengikut sejarah, mereka berundur ke Taiwan pada pertengahan tahun 1950-an dan ketika itu, yang memeluk agama Islam. Idea membina sebuah masjid bermula apabila mereka ingin mempunyai tempat tetap untuk acara keagamaan. 

 

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik

 

Antara sebab lain ialah kerana kedudukan Masjid Besar Taipei (Grand Taipei Mosque) terlalu jauh untuk mereka lawati. Akhirnya dengan bantuan Persatuan Muslim Cina di Taiwan, mereka dapat mengumpul dana dan akhirnya menubuhkan pusat agama Islam di masjid itu, pada tahun 1964. Kemudiannya, pada tahun 1989, masjid tersebut menjalani pembinaan semula, dan terbinanya masjid seperti yang digunakan pada hari ini. Sejak itu, ia telah menjadi pusat agama Islam di kawasan Taoyuan, Hsinchu dan Miaoli.

 

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik
Pintu Masuk Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan
Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik
Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan

Sejarah Longgang Mosque Taoyuan Di Taiwan Ada Kisah Menarik

 

Ruang masjid ini agak luas. Ruang tingkat satu dikhusukan untuk ruang solat utama. Sebelah bawah, digunakan untuk ruang solat wanita dan juga aktiviti yang bersesuaian.

Selain dari masjid, ia mempunyai ruang bilik untuk disewakan kepada musafir Muslim yang betul-betul memerlukan. Ruang di sini juga ada dijadikan kelas untuk kelas agama dan beberapa aktiviti yang melibatkan upacara keagamaan.

Datang ke pintu masuk dan melihat graf bulan Islam simbolik di rumah gerbang, anda akan mengetahui bahawa anda telah sampai ke Masjid Longgang. Masjid ini mempunyai kawasan seluas 1,300 meter persegi dan boleh memuat 150 orang jemaah. Walaupun ada hiasan yang sangat minima di masjid, pilihannya hijau (simbol kebebasan) sebagai warna utama bangunan itu menggambarkan ciri-ciri umat Islam yang penuh kasih sayang. Ciri-ciri lain dari masjid termasuk pejabat imam, pejabat kakitangan, bilik resepsi, bilik melaungkan, dan sebagainya. Perhimpunan doa terbesar berlaku setiap hari Jumaat dan lelaki dan wanita akan pergi ke dewan doa mereka yang ditetapkan untuk menyembah dan menyembah Allah. Masjid ini menjadi tempat berdoa terbaik bagi penyembah yang jauh dari rumah.
 
Oleh kerana sejarah dan budaya yang unik, kawasan Longgang dipenuhi dengan suasana budaya yang eksotik dan masakan yang lazat. Anda sering dapat melihat wanita berpakaian tudung dan lelaki memakai taqiyah berhampiran masjid. Apabila anda sampai ke kawasan Longgang, hidangan asli Myanmar-Thai adalah sesuatu yang tidak boleh dilepaskan. Semasa berjalan-jalan di Pasar Zhongzheng, anda akan menemui kedai beras mie Yunnan (migan). Thai papaya salad, bun mie Yunnan (puo su bao), panekuk pastri Yunnan dan banyak lagi makanan ringan yang tersembunyi juga menunggu anda. Sekiranya terdapat masa yang cukup, anda boleh bersiar-siar di gerai-gerai pasaran dan mencuba pelbagai jenis jeruk dan saus Yunnan-Myanmar. Juga, galangal jarang, pasli air, bunga tanaman dan sayur-sayuran liar lain dipaparkan di gerai-gerai untuk menarik pelanggan. Mereka yang berminat dengan bahan-bahan boleh membawa mereka ke rumah dan memasak masakan yang unik di rumah.

Layari informasi tentang Masjid Longgang Taoyuan Taiwan ini di sini. Atau boleh baca lagi banyak cerita menarik tentang Taiwan di MrJocko Melancong Tempat Menarik di Taiwan

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.