Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sejarah Nama Bola Di Piala Dunia Sejak 1970

Untuk peminat bolasepak, khususnya peminat sukan bolasepak Piala Dunia 2014, mungkin anda nak tahu serba sedikit sejarah tentang bola-bola yang digunakan sepanjang penganjuran Piala Dunia. Apakah nama-nama khas bola yang digunakan dalam setiap Piala Dunia tersebut. Jom kita kongsi info tentang nama bola di Piala Dunia.

 

Nama bola Piala Dunia

 

Telstar: Mexico, 1970. Adidas mula membuat bola bola sepak pada tahun 1963 tetapi dibuat rasmi Piala Dunia FIFA bola pertama pada tahun 1970. Ini adalah bola pertama yang digunakan dalam Piala Dunia untuk menggunakan jenis Buckminster yang reka bentuk. Selain itu, bola pertama dengan 32 panel hitam dan putih. The Telstar lebih kelihatan pada televisyen hitam putih (1970 FIFA Piala Dunia Mexico ™ adalah yang pertama yang akan disiarkan secara langsung di televisyen).

Telstar Durlast R: Jerman Barat, 1974. Dua perlawanan bola telah digunakan pada tahun 1974 – adidas Telstar dikemaskini dengan penjenamaan hitam baru menggantikan penjenamaan emas dan versi semua-putih baru Telstar dinamakan adidas Chile diperkenalkan. 1974 juga merupakan kali pertama Piala Dunia bola boleh membawa nama-nama dan logo.

Tango Durlast: Argentina, 1978 Reka bentuk bola diwakili keanggunan, dinamik dan semangat. Pada tahun 1978 Perlawanan bola termasuklah 20 panel dengan triad yang meninggalkan kesan optik 12 bulatan serupa. Tango inspirasi reka Perlawanan bola untuk berikut kejohanan Piala Dunia lima.

Tango Espana: Spain, 1982. Adidas memperkenalkan bola baru yang mempunyai bertatahkan getah sepanjang lipit supaya air meresap melalui. Bola pertama dengan kualiti tahan air. Memakai Am dari menendang bagaimanapun bermakna getah mula memakai selepas masa yang singkat dan perlu diganti semasa permainan. Terakhir kulit asli piala dunia bola.

Azteca: México, 1986. Piala Dunia FIFA Mexico, menyaksikan pengenalan polyurethane bersalut bola pertama yang hujan-tahan. Yang pertama bola perlawanan sintetik, dengan kualiti yang baik pada permukaan keras dan basah.

Bola itu adalah yang pertama untuk memasukkan reka bentuk yang diilhamkan oleh negara tuan rumah. The Azteca dihiasi dengan elegan dengan reka bentuk yang diilhamkan oleh seni bina Aztec dan mural Mexico.

Etrusco: Itali, 1990. Bola pertama dengan lapisan dalaman busa poliuretana hitam. Nama dan reka bentuk yang dibayar penghormatan kepada sejarah Itali dan seni halus Etruscan.

Questra: Amerika Syarikat, 1994. Piala Dunia FIFA Amerika Syarikat, 1994, bola rasmi yang menyelubungi dalam lapisan busa polistirena.

Ini bukan sahaja menjadikan ia lebih kalis air tetapi membenarkan bola pecutan yang lebih besar apabila ditendang. Permainan bola baru berasa lebih lembut untuk disentuh. Baik kawalan bola dan halaju yang lebih tinggi semasa bermain. Reka bentuk bola mewakili teknologi angkasa, roket halaju tinggi dan Amerika "Usaha untuk bintang-bintang."

Tricolore: Perancis, 1998. Menjelang tahun 1998, Piala Dunia FIFA Perancis telah dimainkan dengan bola yang sported merah-putih-biru tiga warna Perancis. A berangkat dari corak hitam dan putih tradisional lama. Rasmi pertama Piala Dunia bola berwarna bola sepak. Tricolore yang menggunakan teknologi cetak underglass dengan lapisan nipis buih sintaktik.

Piala Dunia ICON Wanita 1999 Match Ball

Bola pertama yang direka khas untuk Piala Dunia Wanita

Fevernova TM: Korea Jepun, 2002. Untuk Piala Dunia FIFA Korea Jepun, 2002, Adidas mencipta bola baru yang terdiri dari lapisan dalaman tebal untuk meningkatkan ketepatan bola dalam penerbangan. Fevernova termasuk lapisan busa sintaksis halus yang dibenarkan untuk laluan penerbangan yang lebih tepat dan boleh diramal. Budaya Asia diilhamkan kelihatan berwarna-warni revolusioner.

Reka bentuk Fevernova untuk Piala Dunia Amerika Syarikat Wanita 2003

Teamgeist Jerman, Berlin dan Akhir Ball 2006

Satu konfigurasi baru yang radikal mengurangkan jumlah yang mata panel sentuh membentuk luaran licin dan sempurna bulat yang bertambah baik ketepatan dan kawalan. Sebelum Teamgeist, permukaan Perlawanan Piala Dunia bola mempunyai perbezaan ketara bergantung kepada di mana pemain akan menyerang bola kerana lipit, rabung dan ketidaksempurnaan lain di mana panel datang bersama-sama. Reka bentuk kipas revolusioner Teamgeist dikurangkan sudut dan mencipta permukaan yang licin untuk bermain lebih baik. Bola telah direka dengan warna tradisional bendera Jerman dan telah menyerlahkan dengan warna keemasan trofi Piala Dunia.

Adidas memperkenalkan Match Ball 2007 World Cup ™ Wanita FIFA

Jabulani – Bola Padanan Rasmi untuk Piala Dunia FIFA 2010 Afrika Selatan.

Yang Jabulani memaparkan baru cengkaman n teknologi alur yang menyediakan pemain bola dengan penerbangan stabil dan cengkaman di bawah semua keadaan. Dengan lapan haba terikat 3-D panel yang sfera dibentuk buat kali pertama, Jabulani adalah lebih bulat dan tepat daripada pendahulunya.

Jo’bulani – Gold Akhir Rasmi Match Ball untuk Piala Dunia FIFA 2010 Afrika Selatan.

Piala Dunia 2011 Wanita Rasmi Match Ball – SpeedCell

Piala Dunia 2014 FIFA Brazil Adidas Brazuca

Brazuca telah disahkan sebagai nama Perlawanan bola selepas undi awam di Brazil, telah mengambil bahagian dalam lebih daripada satu juta peminat bola sepak di negara tuan rumah.

Glamorous MrJocko

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.