Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sempadan Akan DiBuka Untuk Pelancong Ke Negara Portugal

Berita baik untuk kaki travel yang dah lama terperap dalam rumah, akhirnya Sempadan Akan DiBuka Untuk Pelancong Ke Negara Portugal. Ya, ini berita yang sahih. Tetapi hanya untuk Rakyat United Kingdom sahaja. Kita di Malaysia, jangan fikir lagi pasal travel keluar negara, fokus dulu kepada pematuhan SOP dan perlaksanaan PKP 3.0 yang dijadualkan hingga 7 Jun 2021.

Untung buat semua rakyat Britain. Portugal akan membuka semula sempadannya kepada pengunjung Britain dengan keputusan ujian PCR negatif pada hari Isnin, 17 Mei 2021 walaupun kerajaan memperpanjang keadaan darurat di seluruh negara hingga akhir bulan ketika negara itu terus pulih dari gelombang ketiga wabak koronavirus.

Sumber : The Guardian UK

Baca : Percutian Ke United Kingdom Impian Ramai Rakyat Malaysia

 


Sempadan Akan DiBuka Untuk Pelancong Ke Negara Portugal

Sempadan Akan DiBuka Untuk Pelancong Ke Negara Portugal

Kredit Gambar : Portugal.com
 

Pengumuman itu dibuat seminggu setelah pemerintah UK menambah negara Portugal ke dalam “senarai hijau” negara-negara yang boleh dilalui oleh rakyat Britain dari 17 Mei 2021 tanpa perlu dikuarantin setelah mereka kembali.

Dalam pernyataan yang sangat dinanti-nantikan ini, pemerintah Portugis mengesahkan bahawa pelancong Britain akan dibenarkan memasuki Portugal mulai tengah malam Isnin.

Tetapi, Mana-mana orang yang memasuki negara Portugal, bagaimanapun harus menjalani ujian RT-PCR 72 jam sebelum berangkat ke negara tersebut.

Tempat Menarik Di Portugal Untuk Pelancongan

Menurut kenyataan itu, pejabat pelancongan nasional telah berusaha untuk memastikan kapasiti pengujian yang mencukupi untuk memenuhi permintaan kedatanga pelancong dan ribuan orang di sektor perhotelan dinegara itu. Sebelum ini, mereka semua telah dilatih dalam inisiatif “bersih dan aman” sebelum ini.

Pelancong dari United Kingdom dan sekitar Eropah telah mengunjungi Portugal dan meraikan budaya, tradisi, mercu tanda, sejarah dan menikmati banyak yang menarik selama beberapa dekad.
 

Sempadan Akan DiBuka Untuk Pelancong Ke Negara Portugal 1
Sumber : Hopkins University

João Fernandes, presiden Lembaga Pelancongan Algarve, menyambut baik keputusan itu. Dia berkata: “Ini sangat penting kerana UK adalah pasaran utama kami dan tidak ada kebimbangan mengenai risiko (kesihatan) kerana mereka mempunyai petunjuk pengawalan pandemik terbaik.”

Persatuan Perniagaan Hotel dan Pelancongan Algarve memuji pengumuman itu sebagai berita terbaik dari 18 bulan terakhir, sambil menambah bahawa ia mengalami “kenaikan yang hampir eksponensial” dalam tempahan dari UK.

“Menurut informasi, banyak hotel-hotel di Portugal sudah mula menerima tempahan bilik dalam minggu ini berbanding sebelum ini.” kata presiden persatuan itu, Elidérico Viegas.

“UK bukan sekadar pasaran untuk kita; ini adalah pembekal pelancong terpenting kami dan dengan itu mempunyai koridor udara antara UK dan Portugal – dan Algarve secara khusus, yang merupakan destinasi pilihan bagi pelawat Britain – mencerahkan pandangan pemilik perniagaan hotel dan pelancong.”
 

Travel_Destination_Portugal
Portugal terkenal dengan pantai yang cantik

Thomas Cook (Syarikat Pegendali Pelancong) juga memuji berita itu dan mengatakan jumlah tempahan Portugal meningkat sejak pemerintah Inggeris menambahkan negara itu ke dalam senarai hijau.

“Kami dapat melihat berapa banyak orang yang menunggu pengesahan sistem lampu isyarat dengan pemesanan lebih dari tiga kali lipat daripada yang mereka lakukan seminggu yang lalu menjadikan Portugal sebagai destinasi percutian paling popular ketika ini,” kata firma pelancongan itu dalam satu kenyataan.

Rakyat Britain diharapkan dapat mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan mereka.

Jadi, andai kita di Malaysia teringin untuk kembali travel seperti rakyat United Kingdom, sama-sama kita patuhi SOP dan perlaksanaan PKP 3.0 yang ditetapkan oleh pihak Kerajaan. Semakin kita patuh, InsyaAllah kita akan cepat boleh keluar dari kurungan PKP ini. Kita Jaga Kita, sama-sama kita hapuskan rantaian Covid-19. Tak sabar rasa nak travel dalam Malaysia dan luar Malaysia.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.