Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021?

Negara Thailand punyai banyak tarikan menarik dikalangan pelancong dunia, termasuk produk Tapak Warisan Dunia UNESCO, pantai yang indah dan perairan jernih serta kebudayaan tersendiri. Negara ini juga, terkenal dengan pelbagai makanan ‘street foos’ (makanan jalanan) dan menu makanan lokal yang sedap serta kehidupan malam yang meriah. Namun, di sebabkan Covid-19, aktiviti pelancongan di Thailand lumpuh sepenuhnya. Selepas setahun, adakah Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021?

Pelancongan adalah penyumbang utama ekonomi negara Thailand. Sebab itu sempadan Thailand antara yang utama di Thailand. Pada tahun 2019 sahaja, dilaporkan bahawa kedatangan pelancong asing mencecah hingga 39.8 juta orang. Kedatangan pelancong ke Thailand naik sehingga 7% peratus melebihi jumlah pelancong (38.2 juta) pada tahun 2018. Pendapatan dari sektor pelancongan ini meningkat kepada tiga peratus kepada THB1.1 trilion pada tahun 2019 berbanding tahun sebelumnya.

Sumber : Statista.com Thailand Tourism 2019

Baca : Tempat Tempat Menarik di Bangkok Thailand

 


Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021?

Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021-01 copy

Tidak hanya di Malaysia, Indonesia dan seperti negara Asia yang lain, Thailand juga masih menghadapi wabak dan kesannya terhadap perniagaan tempatan dan industri tempatan. Hingga kini, masih lagi belum diketahui akan bila sempadan negara ini akan kembali dibuka untuk pelancong asing.

Sehingga Oktober 2020, sekitar 10 peratus perniagaan di industri pelancongan Thailand telah ditutup dengan hampir 540,000 pekerja diberhentikan kerana kesan ekonomi dari wabak tersebut. Selain itu, sekurang-kurangnya 931 syarikat berkaitan pelancongan berdaftar ditutup pada tahun 2020.

Bandar Hantu Hatyai yang tiba-tiba menjadi viral beberapa minggu yang lepas menunjukkan betapa seriusnya keadaan aktiviti pelancongan di Hatyai. Dengar kata, di Phuket juga turut lengang. Hampir tiada langsung aktiviti pelancongan dan bandar tersebut membuatkan ramai penduduk yang bergantung kepada hasil berkaitan pelancongan resah akibat tiada sumber pendapatan.

Sama juga keadaan di Malaysia, operator yang terlibat dalam sektor perlancongan memangterjejas teruk dengan pandemik penyakit Virus Covid-19 ini.

Sementara itu di pulau-pulau peranginan terkenal di Thailand, seperti Koh Lipe, Koh Samui dan beberapa pulau lain turut terkesan teruk.

 


Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021-02
Night Life di Pattaya Thailand

Sempadan Thailand Akan DiBuka Atau Akan Kekal Tutup Tahun 2021-03
Persembahan Kebudayaan di Lumphini Park Bangkok

 

Sebelum wabak itu, Phuket menerima sekitar 90 peratus pendapatan pelancongannya dari pelancong antarabangsa. Di bandar pelancongan Patong yang popular, jalan-jalan yang sibuk dengan bar dan kelab malam kini kosong. Di Bangla Road yang hampir secara eksklusif menampilkan bar bir – kerusi kini ditumpuk di atas meja dan pengumpul habuk, kerana perniagaan tetap ditutup.

Dilaporkan bahawa Kementerian Kewangan Thailand sekarang mengharapkan negara itu akan menerima lima juta pelancong asing tahun ini, kurang 25% dari tahun 2020; berbanding dengan lapan juta ketibaan yang diramalkan sebelumnya. Tahun lalu, jumlah pelawat asing turun 83 peratus kepada hanya 6.7 juta orang sahaja. Musim Covid-19, memang beri cabaran kepada semua negara.

Menurut tinjauan baru-baru ini yang dilakukan oleh Majlis Pelancongan Thailand (TCT), beberapa penduduk tempatan dan pengusaha pelancongan mahu Thailand membuka semula sempadannya kepada pelancong antarabangsa dengan syarat ketat Kuarantin selama 14 hari.

Kajian ini dilakukan ke atas 785 operator berkaitan pelancongan dan 1.444 penduduk tempatan dari 11 November hingga 10 Disember, 2020.

Mengikut informasi terkini, baru-baru ini dilaporkan bahawa pihak berwajib Thailand sedang mempertimbangkan untuk mengizinkan pelancong yang sudah divaksinasi supaya boleh memasuki negara Thailand dengan syarat wajib kuarantin selama 14 hari, dalam usaha menyelamatkan industri pelancongannya.

Di bawah rencana yang diusulkan bernama “Selamat Datang Kembali ke Thailand Lagi,” kerajaan berharap dapat melihat pelancong kembali pada Suku Ketiga 2021. Menurut Chamnan Srisawat, presiden TCT, pengusaha pelancongan Thailand telah memulai perbincangan dengan agensi di pasar potensial, seperti sebagai China, untuk memulakan semula pemasaran destinasi dan untuk mempersiapkan perjalanan masa depan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.