Musim wabak seperti Coronavirus COVID-19, pihak kementerian menerima banyak soalan dan kemusykilan daripada orang awam. Berikut adalah beberapa Soalan Lazim Kementerian Pelancongan Kesenian dan Kebudayaan yang boleh anda faham dengan lebih mudah ketika Malaysia turut diserang dengan wabak Pendemik Covid-19 dan juga Perintah Kawalan Pergerakan.
Antara soalan-soalan yang dikongsikan disini adalah soalan kepada pihak kementerian (Tourism, Arts and Culture Ministry), syarikat pelancongan dan juga premis yang menjalankan operasi penginapan pelancong seperti hotel, resort dan lain-lain.
Baca : Informasi Dari Pihak Tourism Malaysia
Soalan Lazim Kementerian Pelancongan Kesenian dan Kebudayaan
Di bawah ini adalah soalan yang sering ditanya mengenai Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan selepas pandemik Covid-19.
Kementerian Pelancongan Malaysia
S: Bolehkah saya memohon Rumah Kedua Malaysia (MM2H)?
J: Ya, semua aplikasi baru boleh dihantar melalui pos. Dokumen untuk permohonan lain seperti pengeluaran simpanan dan penamatan boleh dibuat melalui e-mel mm2h@motac.gov.my.
S: Adakah semua program dan aktiviti di bawah kementerian melibatkan orang ramai?
A: Semua progam dan aktiviti yang melibatkan orang ramai telah ditangguhkan ke tarikh lain yang akan dimaklumkan lewat laman web kementerian www.motac.gov.my.
S: Saya telah membuat perancangan untuk bercuti di Malaysia dan telah membuat bayaran yang diperlukan. Bolehkah saya meneruskan percutian saya?
J: Di bawah perintah kawalan pergerakan, orang ramai dilarang mengiringi tempat-tempat termasuk destinasi percutian dan tapak tarikan pelancong. Anda dinasihatkan TIDAK untuk menjalankan rancangan percutian anda.
Q: Saya telah membayar hotel saya untuk bercuti sebelum MCO. Bolehkah saya meminta bayaran balik?
A: Orang ramai digalakkan untuk membincangkan secara langsung dengan pihak hotel mengenai isu bayaran balik.
Q: Apakah status Akademi Seni dan Kebudayaan Akademi (Aswara) dan juga Institut Kraf Negara (IKN) dalam tempoh di mana MCO dikuatkuasakan?
J: Pelajar Aswara dan IKN yang tinggal di asrama TIDAK DIBENARKAN untuk pergi. Kesejahteraan mereka akan dipantau termasuk makanan dan kesihatan mereka.
S: Adakah muzium / perpustakaan / Istana Budaya / tapak arkeologi / tarikan pelancong dibuka semasa MCO?
J: Semua kemudahan awam di bawah MOTAC akan ditutup sehingga 30 April. Senarai penuh boleh didapati di sini: http://www.motac.gov.my/media2/siaran/semua-fasiliti-awam-di-bawah-kementerian-pelancongan , -kesenian-dan-budaya-motak-ditutup-sementara-sehingga-30-april -2020
Syarikat Pelancongan Di Malaysia
S: Adakah operasi lesen pelancongan berjalan seperti biasa?
J: Tidak. Semua perkhidmatan kaunter di ibu pejabat dan pejabat negeri serta perkhidmatan dalam talian mengenai perkara itu ditutup sehingga 31 Mac.
S: Adakah sebatian akan dikeluarkan untuk kelewatan memperbaharui lesen pelancongan semasa MCO?
J: Tidak.
S: Bolehkah syarikat pelancongan beroperasi sepanjang MCO?
A: Tidak dibenarkan. Syarikat-syarikat pelancongan tidak disenaraikan di bawah perkhidmatan penting. Syarikat-syarikat pelancongan hanya boleh menyediakan pengangkutan dari penginapan pelancong ke lapangan terbang dan pelabuhan untuk tujuan menghantar mereka ke rumah.
Q: Bolehkah pemandu pelancong menjalankan panduan semasa MCO?
J: Tidak. Mana-mana aktiviti membimbing adalah dilarang semasa tempoh MCO.
Q: Bolehkah perkhidmatan bas pelancongan dan kereta sewa beroperasi?
J: Perkhidmatan ini tidak dibenarkan di Sabah, Sarawak dan Labuan semasa tempoh MCO.
Premis Penginapan Pelancong (hotel / resort / hotel pangsapuri / hotel pangsapuri dan lain-lain)
S: Adakah semua premis ini dibenarkan beroperasi?
A: Mereka boleh beroperasi, tetapi minima. Tetamu mesti berada di bilik masing-masing semasa tempoh MCO. Perkhidmatan makanan dan minuman hanya untuk tetamu dalaman dan untuk perkhidmatan bilik. Kemudahan lain seperti gimnasium, kolam renang dan kawasan permainan dan spa tidak dibenarkan. Tetamu dibenarkan untuk melanjutkan perjalanan mereka tetapi pelancong domestik baru tidak dibenarkan mendaftar masuk.
Q: Bolehkah premis ini menerima daftar masuk tetamu kontrak seperti krew syarikat penerbangan?
J: Ya, mereka boleh tetapi para tetamu mesti mematuhi MCO.
Q: Saya telah memesan di hotel lima bintang tetapi boleh saya pindah ke hotel lain kerana kekangan anggaran?
J: Bagi mereka yang perlu melanjutkan perjalanan mereka kerana MCO, mereka dibenarkan mendaftar masuk di penginapan yang memenuhi anggaran mereka. Walau bagaimanapun daftar masuk pelancong domestik baru tidak dibenarkan.
Q: Apakah pengurusan premis perlu dilakukan jika tetamu Covid-19 positif?
A: Mereka mesti segera memaklumkan Pusat Tanggapan Kesediaan Krisis terdekat (CPRC) atau klinik kesihatan.
Untuk informasi yang lebih lanjut boleh layari laman web Tourism, Arts and Culture Ministry.