Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Soalan Popular Temuduga Kerjaya Cabin Crew Penerbangan

Berikutan tentang perkongsian kami tentang Temuduga CabinCrew AirAsia 2023 semalam, ramai yang bertanyakan tentang soalan bocor tentang temuduga ini. Kami bukan dari AirAsia, kami sekadar berkongsi maklumat tentang iklan kerja kosong sahaja. Tapi, kami boleh cuba kongsi beberapa Soalan Popular Temuduga Kerjaya Cabin Crew yang mungkin akan ditanya kepada semua pemohon.

Sudah pasti soalan yang akan ditanya berkaitan dengan soal penerbangan dan kerja-kerja asas sebagai Pramugari dan Pramugara. Sebagai manusia normal, kita sudah boleh menjangkakan soalan-soalan biasa, namun mungkin kerana gugup dan tidak biasa, pemohon mungkin akan lari dari soalan sebenar dengan jawapan yang tidak jelas.

Baca : Temuduga Interview Cabin Crew AirAsia 2023

Soalan Popular Temuduga Kerjaya Cabin Crew

 


Soalan Popular Temuduga Kerjaya Cabin Crew

Soalan Popular Temuduga Kerjaya Cabin Crew
 

1. Apakah Yang Anda Tahu Mengenai Syarikat Penerbangan Kami? Mengapa Anda Ingin Bekerja Untuk Syarikat Penerbangan Kami?

Kebanyakan syarikat penerbangan mahu pekerja mereka mempunyai nilai yang sama dengan mereka. Sebenarnya tiada satu jawapan yang betul yang diharapkan oleh syarikat penerbangan, tetapi tujuannya adalah untuk mengukur sejauh mana anda serius bekerja dengan mereka.

Kami mencadangkan anda menjalankan kajian tentang kekosongan jawatan, laman web syarikat dan visi & misi. Ini penting untuk anda memahami budaya dan nilai setiap syarikat penerbangan.

Contoh jawapan seperti ini:

“AirAsia adalah sinonim dengan penerbangan tambang murah, destinasi domestik di Malaysia dan mempunyai banyak cawangan di Asia. Ini menjadi motivasi terbesar untuk saya memohon jawatan ini, iaitu untuk membentangkan nilai-nilai ini dan memberikan Khidmat Pelanggan yang terbaik.”

2. Apakah Perkara Pertama Yang Anda Akan Lakukan Dalam Situasi Kecemasan Di Udara?

Soalan ini bertujuan untuk menguji keupayaan anda untuk kekal tenang, berfikir dan bertindak di atas kaki anda semasa situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Kebolehan ini adalah penting untuk memastikan keselamatan penumpang, serta untuk mengekalkan reputasi syarikat yang baik.

Apabila menjawab soalan ini, tunjukkan kebolehan anda untuk menangani komplikasi dan kecemasan dalam penerbangan:

“Pertama, yang paling penting bagi saya untuk kekal tenang dan cergas. Langkah seterusnya ialah mengikut semua prosedur operasi standard (SOP) dan membuat keputusan yang cepat tetapi berkira untuk memastikan keselamatan semua pihak berkepentingan yang berkaitan dengan kecemasan.

Kemudian, saya akan bekerjasama dengan rakan-rakan Kru Kabin dalam bertindak balas terhadap kecemasan – dengan keselamatan penumpang sebagai keutamaan.”

3. Mengapa Anda Berfikir Penampilan Yang Baik Adalah Penting Untuk Krew Kabin?

Satu lagi soalan terkenal di kalangan soalan temuduga kerja Krew Kabin adalah berkaitan dengan dandanan diri. Ambil perhatian bahawa majikan sedar bahawa dandanan yang baik adalah penting untuk semua orang tanpa mengira profesion mereka, tetapi anda perlu mengaitkannya dengan syarikat penerbangan dan nilainya.

“Kru Kabin mencerminkan imej syarikat. Selain daripada membuat diri saya berasa yakin dan rapi, dandanan yang baik adalah penting untuk memberikan tanggapan yang baik kepada penumpang tentang syarikat penerbangan yang saya wakili. Selain itu, tiada penumpang yang akan berasa gembira apabila dihadiri oleh Krew Kabin yang kelihatan tidak kemas.

Digabungkan dengan sikap yang wajar seperti empati, mesra dan teliti, ini semua adalah sebahagian daripada pakej dalam menyediakan Perkhidmatan Pelanggan terkemuka yang mewakili nilai dan budaya syarikat penerbangan itu.”

4. Bagaimana Perasaan Anda Tentang Berjauhan Daripada Keluarga Dan Rakan Anda Untuk Tempoh Masa Yang Berpanjangan?

Hakikatnya, jika anda tidak selesa terus terbang dan berpisah dengan keluarga, kekosongan kerja Cabin Crew tidak akan sesuai untuk anda. Selain daripada mengukur tahap keselesaan anda, majikan juga melihat kebolehsuaian anda untuk menghadapi gaya hidup ini.

Anda harus pertimbangkan contoh jawapan temuduga kerja krew kabin ini:

“Sebelum memohon jawatan ini, saya telah membuat segala persiapan yang diperlukan termasuk mendapat restu daripada rakan dan keluarga. Saya menyedari semua perubahan gaya hidup dan saya bersedia untuknya.

Saya percaya saya serba boleh dan cukup mudah menyesuaikan diri untuk secara konsisten menghabiskan masa yang lama dalam penerbangan dan jauh dari rumah saya, bekerja dengan Krew Kabin baharu dengan kerap, serta berada dalam persekitaran baharu.”

5. Terangkan Pengalaman Anda Mengutamakan Pelanggan

Pekerjaan Krew Kabin adalah mengenai Perkhidmatan Pelanggan.

Untuk menjawab soalan temuduga kerja krew kabin ini dengan berkesan, berikan contoh terbaik masalah Perkhidmatan Pelanggan yang anda hadapi, cara anda mengendalikannya dan keputusan yang menyusul. Sebagai contoh:

“Terdapat situasi di mana seorang pelanggan menghadapi alahan teruk di restoran tempat saya bekerja. Saya tetap tenang, menelefon ambulans dan memastikan bahawa saluran udara pelanggan tidak terhalang dengan berhati-hati memancung kepalanya ke atas.

Saya kemudian menemani pelanggan ke hospital dan membantu menghubungi ahli keluarganya. Akhirnya, pelanggan selamat dan restoran menerima maklum balas yang baik.”

Semoga bermanafaat untuk anda semua.

Sumber : Job Majestic

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.