Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Syarat Baru Untuk Semua Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat

Pusat Kawalan Penyakit telah mengumumkan Syarat Baru Untuk Semua Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat. Mulai 26 Januari 2021, semua pelancong akan diwajibkan mempunyai bukti keputusan ujian Covid-19 negatif untuk tiba di negara tersebut. Ia termasuk warga Amerika Syarikat yang pulang dari luar negara.

Semua orang akan termaktub dalam peraturan baru ini, tiada terkecuali.

Sudah pasti ia akan memberikan banyak prosedur baru untuk mereka, tetpi ia perlu untuk mengekang wabak Covid-19 dari terus merebak. Sebab itu mereka yang ingin ke Amerika Syarikat atau rakyat mereka yang ingin kembali ke tanahair dimestikan untuk memenuhi syarat baru kemasukan ke Amerika Syarikat ini.

Baca : Kesan Covid-19 Terhadap Sektor Pelancongan Malaysia

 


Syarat Baru Untuk Semua Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat

Syarat Baru Untuk Semua Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat
 

Oleh yang demikian, sekiranya masih ada pelancong yang masih tekad, sama ada atas sebab perniagaan, peribadi atau percutian, inilah syarat baru Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat yang perlu anda ketahui.

Keperluan Ujian Covid Sekilas

Berkuatkuasa pada 26 Januari, semua penumpang udara yang tiba di Amerika Syarikat perlu mendapatkan dan memberikan dokumentasi hasil ujian virus negatif dalam tiga hari sebelum keberangkatan penerbangan mereka.

Pelancong yang dijangkiti dan pulih dari Covid-19 dalam 90 hari terakhir sebaliknya boleh memberikan bukti pemulihan. Dalam kes ini, mereka memerlukan dokumentasi yang telah dibersihkan untuk dilalui oleh profesional perubatan.

Soalan Lazim Mengenai Keperluan Ujian CDC Covid-19

Siapa yang Mengarahkan Syarat Baru Untuk Semua Penumpang Udara Ke Amerika Syarikat?

Semua pelancong yang berusia lebih dari 2 yang tiba di Amerika Syarikat melalui udara dikenakan pesanan ini. Ini termasuk:

Warga asing yang tiba di Amerika Syarikat untuk lawatan sementara
Warganegara dan penduduk lain yang pulang ke rumah
Semua pelancong yang melalui Amerika Syarikat dalam perjalanan ke destinasi lain
Hanya kru penerbangan yang bertugas rasmi dikecualikan dari syarat ini.

Bilakah Keperluan Ini Berkuatkuasa?

Keperluan ujian bermula dengan semua ketibaan penerbangan pada 26 Januari dan dijadualkan tetap berlaku hingga akhir 2021. Tidak ada pengecualian untuk pelancong yang memulakan perjalanan sebelum tarikh ini.

Bilakah Pelancong Perlu Diuji?

Untuk diterima, semua ujian mesti dikumpulkan dalam tiga hari kalendar sebelum bertolak.

Sekiranya anda seorang pengembara yang bersambung, garis masa berdasarkan segmen penerbangan yang tiba langsung di Amerika Syarikat. Sebagai contoh, seseorang yang melakukan perjalanan ke Nairobi-London-New York memerlukan ujian mereka dalam masa tiga hari dari penerbangan London ke New York.

Walaupun begitu, penumpang yang terbang melalui beberapa negara mungkin perlu mematuhi dua atau lebih syarat ujian, satu untuk setiap segmen penerbangan. Dalam beberapa kes, satu ujian mungkin memenuhi syarat untuk keseluruhan perjalanan (asalkan memenuhi syarat yang paling ketat). Dalam beberapa perjalanan yang panjang, ada kemungkinan pelancong perlu menguji lagi dalam perjalanan untuk memenuhi semua garis masa, yang menambahkan lagi faktor rumit bagi pelancong.

Apakah Jenis Ujian Covid Yang Diterima?

Kedua-dua jenis ujian virus utama (ujian molekul dan ujian antigen) kedua-duanya diterima untuk perjalanan. Tidak perlu pengambilan darah. Sebaliknya, pelancong harus mengharapkan pembasuhan hidung atau kerongkong, walaupun dalam beberapa kes, sampel air liur mungkin diambil.

Ujian molekul, lebih dikenali sebagai ujian PCR atau NAAT, dianggap paling tepat, tetapi biasanya memerlukan masa pemprosesan selama beberapa hari. Di banyak negara, 72 jam adalah perubahan yang ketat untuk ujian molekul. Pelancong harus menjadualkan ujian mereka dengan tepat untuk mematuhi panduan CDC.

Ujian antigen memberikan hasil dengan lebih cepat dan sering disebut sebagai “ujian cepat”. Ini mungkin lebih senang untuk pelancong kerana hasilnya dapat disampaikan dalam beberapa jam atau kurang.

Jenis ujian ketiga, ujian antibodi, mengesahkan jangkitan sebelumnya tetapi bukan status kesihatan anda sekarang. Walaupun pelancong yang telah dan pulih dari SARS-CoV-2 diizinkan untuk melakukan perjalanan, mereka hanya dapat melakukannya dengan dokumentasi yang menunjukkan bahawa mereka telah dibebaskan untuk perjalanan oleh penyedia penjagaan kesihatan berlesen atau pegawai kesihatan awam. Ujian antibodi sahaja tidak mencukupi untuk perjalanan.

Apa yang Dianggap Bukti Ujian?

Pelancong perlu memberikan salinan kertas atau elektronik hasil ujian mereka, seperti PDF rasmi yang anda terima melalui e-mel selepas ujian. Semua dokumentasi mesti mengandungi nama anda, tarikh pengumpulan ujian dan jenis ujian.

Beberapa syarikat penerbangan, seperti Qatar Airways, mungkin meminta untuk menyimpan salinan hasil ujian anda, jadi jika mungkin, pelancong harus berusaha untuk memiliki satu atau lebih salinan kertas hasilnya sekiranya berlaku.

Adakah Bukti Vaksinasi adalah Alternatif yang Boleh Diterima?

Pada masa ini, vaksinasi tidak diterima sebagai pengganti ujian.

Bagaimana Pengujian Disahkan?

Syarikat penerbangan diminta untuk mengesahkan dokumen ujian yang betul sebelum penumpang dibenarkan menaiki pesawat. Pelancong harus bersedia untuk memberikan hasil semasa daftar masuk dan / atau semasa menaiki pesawat atau mereka akan kehilangan tempat duduk mereka.

Oleh kerana kertas kerja perlu disahkan secara manual, daftar masuk dalam talian untuk penerbangan mungkin tidak tersedia. Beri masa tambahan di lapangan terbang untuk mendaftar masuk dengan wakil syarikat penerbangan.

Apa yang Berlaku jika Anda Tidak Mengalami Ujian yang Betul?

Penumpang tanpa bukti ujian (atau dengan dokumentasi yang tidak sah) akan dilarang menaiki penerbangan oleh syarikat penerbangan. Pelancong kemudian perlu mengatur ujian yang tepat agar mereka dapat menempah semula penerbangan.

Apa yang Berlaku jika Anda Menguji Positif?

Pelancong dengan keputusan ujian Covid-19 yang positif akan dilarang menaiki pesawat, walaupun mereka tidak bergejala. Mereka perlu membuat pengaturan untuk tetap berada di tempat tujuan mereka sehingga mereka pulih dan dapat memberikan hasil ujian negatif atau dokumentasi perubatan yang mereka telah dapat bepergian.

Memandangkan risiko ujian positif, pelancong harus mempunyai rancangan cadangan tempat tinggal, cara membiayai perbelanjaan perubatan dan karantina yang berpotensi panjang serta cara mengurus tanggungjawab di rumah dan kerja semasa penundaan.

Adakah Terdapat Cara-Cara untuk Mengelakkan Keperluan Ini?

Tidak.

Apakah Langkah-Langkah Lain Yang Disarankan CDC Semasa Tiba?

Hanya ujian viral sebelum keberangkatan adalah syarat undang-undang untuk masuk ke Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, CDC mengesyorkan ujian kedua tiga hingga lima hari selepas ketibaan untuk memeriksa jangkitan yang sebelumnya tidak dapat dikesan. Mereka juga mengesyorkan kuarantin rumah selama tujuh hari selepas perjalanan untuk menjelaskan jangkitan lambat dan / atau kemungkinan pendedahan semasa dalam perjalanan.

Beberapa negeri dan / atau majikan swasta mungkin mempunyai syarat ujian dan karantina tambahan. Pelancong harus memeriksa semua peraturan untuk memastikan mereka mematuhi peraturan setempat.

Ini Kedengarannya terlalu rumit. Bolehkah Saya Membatalkan Perjalanan Saya?

Pelancong yang belum memulakan perjalanan mungkin lebih suka membatalkan, menukar atau menangguhkan perjalanan sebagai gantinya. Sebilangan besar syarikat penerbangan mengecualikan bayaran perubahan dan pembatalan pada perjalanan yang ditempah sebelumnya, yang memberikan kelonggaran kepada penumpang.

Pengecualian bayaran ini tidak sama dengan perjalanan percuma. Menukar tarikh perjalanan yang berbeza mungkin memerlukan anda membayar perbezaan kos tiket sekiranya tambang telah naik. Pada masa ini, Delta adalah satu-satunya syarikat penerbangan yang mengumumkan perubahan tarikh percuma bagi pelancong yang berusaha tiba di AS sebelum syarat 26 Januari berkuatkuasa, walaupun yang lain mungkin mengikutinya.

Sebilangan besar pembatalan diproses sebagai baucar untuk kredit perjalanan masa depan dan boleh disertakan dengan rentetan. Panduan penuh kami untuk perubahan dan pembatalan coronavirus mempunyai lebih banyak maklumat.

Adakah Ujian Diperlukan untuk Perjalanan Dalam Negeri di Amerika Syarikat?

Buat masa ini, garis panduan perjalanan domestik ditetapkan oleh setiap negeri. Pada ketika ini, banyak negara memiliki batasan untuk mencegah perjalanan, yang mungkin termasuk karantina panjang dan / atau syarat ujian negatif. Namun, beberapa negeri terbuka sepenuhnya untuk pelancong, dan perjalanan dalam sempadan satu negeri biasanya dibenarkan tanpa sekatan.

Perjalanan Antarabangsa Tidak mustahil, Tetapi Pelancong Perlu Bersedia

Langkah berjaga-jaga adalah nama permainan untuk perjalanan pada tahun 2021 dan bukan hanya dengan memakai topeng dan jarak sejauh mungkin. Dalam kebanyakan kes, pelancong antarabangsa semestinya mengharapkan untuk diuji berkali-kali sepanjang pengalaman perjalanan mereka, baik untuk sampai di destinasi mereka dan sekali lagi untuk tiba di rumah.

Destinasi perlahan-lahan mulai memperhitungkan ini, dengan lapangan terbang seperti di Istanbul dan Frankfurt menawarkan ujian berbayar di lokasi (pusat ujian mungkin di darat, namun, penumpang transit tidak dapat mengakses kemudahan tersebut). Destinasi lain, seperti Cancun, sangat bergantung pada dolar pelancongan dan beberapa resort menawarkan ujian di lokasi sebagai kemudahan tetamu baru.

Untuk masa yang akan datang, perjalanan antarabangsa mungkin terhad kepada mereka yang sama ada tidak mempunyai pilihan lain atau yang paling menentukan pelancong percutian. Sudah tentu, itulah maksudnya. CDC – dan negara-negara lain di seluruh dunia – melakukan apa yang mereka mampu untuk memperlambat penyebaran virus dan melindungi warga di rumah. Keperluan ujian mencapai ini dengan menangkap individu yang berjangkit sebelum mereka dapat menjangkiti orang lain dan dengan tidak menggalakkan perjalanan sama sekali.

Sumber : Forbes Website

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.