Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Homeless Di Tokyo Syok Tidur Di Tengah Panas

Siapa dia? Adakah dia Homeless Di Tokyo. Nampak seperti Syok Tidur Di Tengah Panas. Ya, ini realiti yang sebenar kehidupan orang Jepun. Walau negara maju sekalipun, mereka tetap ada masalah dengan rakyat yang homeless seperti ini.

Syok Tidur Di Tengah Panas
A homeless man takes a nap in front of a fountain at a park in Tokyo, Thursday, July 26, 2012. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Ada satu gambar aku rakamkan di Taman berdekatan dengan Imperial Palace Tokyo. Tapi gambar tu dah hiland dalam data ni. Masa on the way nak naik bas bergerak ke destinasi Asakusa Shopping Street, aku terlihat beberapa orang lelaki tengah asyik tidur di atas kerusi dalam cuaca matahari yang terik.

Homeless Syok Tidur Di Tengah Panas

Ada juga yang tidur diatas rumput taman dan beberapa orang lagi masih nyenyak di bawah rimbunan pohon taman tersebut. Masa tu jam menunjukkan sekitar 9.00 pagi dan cuaca 25 darjah celcius.Kata Tour Guide aku, mereka ni homeless, tetapi mereka bukan peminta sedekah. Mereka cuma tak punya rumah tetapi bekerja sebagai pengutip sampah, cleaner dan juga kerja-kerja ringan lain.

Walaupun Tokyo sebuah bandar maju dan teknologi moden, kes-kes sebegini tidak dapat di elakkan. Golongan gelandangan pun ada di Tokyo. Di sana, jika seseorang itu sihat, cukup sifat, mereka tidak akan mendapat bantuan dari kerajaan, melainkan mereka golongan OKU.

Nak baca banyak lagi artikel dan infor tentang Homeless di Jepun boleh la baca di sini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.