Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kami Sokong Tahun Melawat Sarawak 2019 More To Discover

Tahun Melawat Sarawak 2019 More To Discover sudah bermula dengan kempen yang mempromosikan negeri Sarawak, ‘Lebih Banyak Untuk DiTemukan’ slogan yang menggariskan destinasi sebagai pelbagai budaya, pengembaraan, alam, makanan dan perayaan yang tidak dijumpai di mana-mana sahaja di dunia.

Dengan kempen tersebut, Sarawak akan menjadi destinasi yang indah dan eksotik yang menempatkan 37 taman negara, 14 taman rizab dan 5 tempat perlindungan hidupan liar, termasuk puluhan tarikan dan aktiviti, bersama-sama dengan sejarah budaya yang kaya dan warisan.

Baca : Harga Tiket Masuk Ke Kampung Budaya Sarawak

 


Tahun Melawat Sarawak 2019 More To Discover

Tahun Melawat Sarawak 2019
Logo Visit Sarawak 2019 More to Discover
Tahun Melawat Sarawak 2019
Bunga Raflesia

Apa yang Sarawak menyimpan untuk pelancong pada tahun 2019? Berikut adalah 5 sebab utama untuk melawat Sarawak pada tahun 2019:

Teroka Kebudayaan Yang Unik
Teroka Pengalaman Baru
Bersatu Dengan Alam Semulajadi
Nikmati Makanan Yang Enak
Raikan Kepelbagaian Perayaan

Sarawak sebuah negeri terbesar di Malaysia, adalah rumah kepada 27 kumpulan etnik, masing-masing dengan dialek, cerita, kepercayaan, tradisi dan perayaan mereka tersendiri.

Anda boleh bertemu dengan orang-orang dari suku Iban, yang terkenal dengan adat istiadat kepala mereka sejak zaman dahulu. Sudah lama mereka berhenti menjalankan amalan ini, tetapi perayaan, seni, bahasa dan budaya mereka tetap menjadi bahagian penting dalam kehidupan mereka walaupun mereka mengasimilasikan dengan dunia moden.

Orang Ulu, atau ‘orang-orang dari atas,’ terdiri daripada pelbagai puak seperti Kayan, Kenyah, Lun Bawang dan Kelabit. Kesenian dan muzik eksotik mereka telah tersebar di peringkat antarabangsa, seperti yang dilihat dalam populariti yang semakin meningkat dari lagu lute atau sape. Sape telah menjadi simbol Rainforest World Music Festival, sebuah acara yang telah mendapat bunga antarabangsa dari tahun ke tahun.

Tahun Melawat Sarawak 2019
Kuching
Tahun Melawat Sarawak 2019
Taman Negara Bako Sarawak

Dihadapkan dalam sejarah Sarawak adalah sisa-sisa pemerintahan White Rajahs, kerajaan keluarga Brooke yang memerintah Kerajaan Sarawak dari tahun 1841 hingga 1946. Jejak zaman ini dapat dijumpai di seluruh negeri, dari peringatan fizikal seperti bangunan penjajah, dipelihara peninggalan yang menetap muzium hari ini, dan peristiwa-peristiwa seperti Regatta Sarawak, kepada jejak yang lebih tidak ketara dalam undang-undang dan budaya rakyat.

Muzium muzium bertaraf dunia yang semakin berkembang, hospitaliti yang tulen, dan perdagangan agama dan budaya yang pelbagai, semuanya merupakan sebahagian daripada tarikan budaya.

Tanah, air, langit ambil pilihan pengembaraan adrenalin! Di darat, ada segala-galanya dari trekking hutan, memanjat gunung untuk mengembara pengembaraan dan mendaki batu. Di dalam air, anda boleh memilih dari aktiviti sungai seperti menyelam skuba di Miri dan Kuching, sukan air, memancing di laut dalam, jet ski dan kapal layar.

Mencari beberapa pengembaraan udara? Anda boleh melompat dari bangunan tertinggi di Sarawak dengan selamat. Atau anda boleh melihat dari pokok-pokok di atas kanopi di Mulu!

Penjelajah bandar boleh melawat Kuching, yang mempunyai salah satu gabungan seni bina yang paling menarik di Malaysia, dengan bangunan kolonial di kalangan seni bina agama, kebudayaan dan moden.

Jangan lupa membawa pulang seni dan kerajinan yang dihasilkan oleh tukang-tukang tempatan, atau lebih baik lagi, pelajari cara membuatnya dari orang-orang kraftangan yang mahir tempatan. The Orang Ulu adalah genius di beadwork, sedangkan Iban adalah tukang tenun. Kedua-dua Melanau dan Bidayuh dikaitkan dengan pembuatan bakul dan tenunan topi dan artifak menggunakan sumber semula jadi seperti buluh, sawit, rotan dan kulit kayu.

Sarawak mempunyai 56 kawasan perlindungan sepenuhnya, 37 taman negara yang diwartakan, lima santapan hidupan liar dan 14 rizab alam semula jadi. Hutan hujannya adalah saiz Austria.

Rumah hutan hujan Sarawak merupakan salah satu daripada ekosistem terkaya dan paling pelbagai di dunia. Ia adalah rumah bunga terbesar di dunia, Rafflesia (yang boleh bertambah dengan saiz meja kopi), tupai dan ular yang terbang, rusa saiz kucing, tumbuh-tumbuhan yang memakan serangga (dan haiwan kecil). Orang Utan, monyet proboscis, hornbill, rama rajah Rajah Brooke dan monyet silverleaf semuanya memanggil di Sarawak.

Pakar percaya bahawa terdapat beberapa spesies flora dan fauna yang belum ditemui. Sarawak juga mempunyai jumlah yang paling banyak Kawasan Burung Memang (IBAs) di Malaysia, dengan sebahagian besar 650 spesies burung Borneo telah direkodkan di sini.

Pernah saya lihat tupai terbang di atas pokok ketika di Sarawak, sangat mengujakan.
 

visit sarawak year 2019

Taman Negara Mulu adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang tidak ternilai, dalam liga sendiri kerana ia memenuhi syarat untuk semua empat kriteria Warisan Dunia. Lebih kurang daripada dua puluh kawasan Warisan Dunia telah berjaya mencapai prestasi ini. Sementara itu, Taman Negara Bako mengesan jejak pelawatnya yang pertama pada tahun 1957, menjadikannya Taman Negara Kebangsaan yang tertua di Malaysia. Taman Negara Niah terkenal dengan genangan Sarawak, dengan bukti kehadiran manusia dari 40,000 tahun yang lalu dalam bentuk pengebumian Paleolitik dan Neolitik laman web.

Begitu banyak makan, masa yang begitu sedikit! Sarawak pastinya mempunyai senarai panjang tawaran masakan yang unik, iaitu ayam panuh yang lazat yang dimasak ayam dalam buluh; “Sarawak laksa” yang lazat, “kolo mee” yang lazat; sup herbu yang dikenali sebagai “kueh chap;” kaya “manok kacangma” yang dibuat daripada motherwort dan wain beras; buah “dabai” bermusim; keluaran Melanau “umai” dengan pancutan nipis ikan dan kaya sagu.

Sementara itu, baca pengalaman MrJocko meneroka tempat menarik di Sarawak atau layari laman web rasmi Sarawak Tourismuntuk maklumat lanjut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.