Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

tak payah OT

“CUEPACS – Jangan Buat Kerja Lebih Masa!
Cuepacs menyarankan pekerja Kumpulan Sokongan II membuat kerja sampingan bagi menjana pendapatan tambahan sekiranya jabatan tidak mempunyai peruntukan bagi membayar kerja lebih masa yang dilakukan”
Citer paper hari ni dan aku sokong…kenapa?
1. Pernah aku baca dan aku agree bahawa keja OT ni, keja yg tidak di uruskan dgn baik. Ada pendapat mengatakan 90% keja OT adalah hasil dari kerja acuh tak acuh, kerja yg tak di uruskan schedule atau masa dgn baik, dan kerja yg tak mengikut priority
2. Sekiranya kerja lebih masa, productivity kerja takkan bertaambah pun. Malah makin merugikan smua pihak. Majikan, terpaksa bayar duit OT, extra bill letrik, air, dan juga jangka hayat computer atau alatan yg di gunakan bertambah pendek. Pekerja, hilang masa bersama keluarga. Patut kul 6.00pm dah sampai umah, terpaksa duk ofis sampai kul 8.00pm – 9.00pm.

3. Kalau dah selalu sangat OT, bila masa nak ber’sosial’?

4. OT yg berterusan bermaksud kerja yg lebih perlu di siapkan. Kenapa tak ambik staff baru jer?
5. Yg sure, aku sejak keja 10 tahun lepas, seingat aku tahun ketiga sajer aku buat OT, tu pun tak lama, sebulan jer, pastu aku tak nak buat dah. Better aku buat parttime lepas kerja jual burger. Bleh jumpa member baru, new environment. Kalau tak asyik tgk muker satu department jer…
4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.