Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Taman Hutan Eko Kanching Rawang Kembali Beroperasi 26 Mac 2022

Taman Hutan Eko Kanching Rawang akan kembali beroperasi 26 Mac 2022. Taman Hutan ini terletak di Rawang dan kira-kira 21 km dari Kuala Lumpur. Jika anda mencari beberapa jam daripada rutin biasa anda, singgahlah ke hutan hujan tropika ini dan luangkan masa beberapa jam di sini untuk ketenangan. Hutan ini merupakan tempat yang popular untuk berkelah pada hujung minggu bagi warga kota. Ia mempunyai tujuh air terjun dan kolam telah dibina untuk menampung air bersih yang turun dari bukit.

Pesta Percikan Air. Terkenal dengan tujuh peringkat air terjunnya, Taman Hutan Eko Kanching merupakan taman dengan air terjun terbanyak di Selangor. Anda akan mendapati bahawa hutan simpan ini adalah seperti karnival air terjun dengan ketinggian dan landskap yang berbeza-beza di mana anda boleh memilih untuk berenang menyegarkan di dalam air Sungai Kanching yang jernih.

Baca : Air Terjun Terbaik Di Selangor

Example

 


Taman Hutan Eko Kanching Rawang Akan Kembali Beroperasi 26 Mac 2022

Taman Hutan Eko Kanching Rawang
 

Sesetengah air terjun adalah kecil tetapi berkuasa. Yang lain, ada yang lembut dan anggun, tak kurang juga beberapa air terjun yang lain agak menjunam. Sesetengahnya ada yang melata dengan megah. Air terjun ini adalah pesta untuk deria ketenangan. Suasana air terjun seperti di Kanching ini pasti akan dapat anda nikmati sebaiknya.

Setiap air terjun mempunyai keindahan tersendiri

Apabila memasuki taman, pengunjung akan disambut dengan kehijauan semula jadi dengan rumput yang indah dan sungai yang lembut yang dilitupi dengan batu kerikil di mana kanak-kanak dan orang dewasa boleh berseronok. Terdapat gazebo, bangku batu dan jambatan merentasi sungai, menjadikan kawasan ini tempat yang baik untuk berkelah. Lebih jauh di atas tempat ini ialah hutan simpan yang menghijau. Sebelum sampai ke air terjun pertama, anak sungai itu mengalir perlahan, menjadikan kawasan ini taman air semula jadi untuk kanak-kanak. Anak tangga simen akan membawa anda ke air terjun pertama. Ia adalah air terjun kecil setinggi kira-kira 4 hingga 5 meter. Air terjun dengan kuat dan hampir menegak ke dalam alur di dasar dan mengalir ke sebelah kanan air terjun.
 

Taman Hutan Eko Kanching Rawang

Taman Hutan Eko Kanching Rawang
 

Satu laluan ke dalam hutan

Laluan konkrit berakhir di tingkat keempat di mana laluan ke dalam hutan bermula. Di seberang jambatan, denai mendaki ke sebelah kanan di sepanjang sungai. Selepas berjalan selama beberapa minit, air terjun kelima secara tidak dijangka akan kelihatan di dalam hutan. Di sini, air menjunam ke bawah hampir menegak dan kuat, membentuk selubung kabus di mana pengunjung boleh mandi menyegarkan di bawahnya. Anda juga boleh berenang di air cetek atau menikmati pemandangan dan angin sepoi-sepoi yang dihasilkan oleh daya air yang jatuh.

Untuk mencapai tingkat keenam, anda perlu mengikut denai di sebelah kanan air terjun kelima. Selepas beberapa minit, anda akan sampai ke dasar air terjun keenam. Air terjun itu adalah cerun berbatu yang curam berukuran berpuluh-puluh meter, oleh itu tidak dapat dilihat sepenuhnya dari bawah. Perjalanan mendaki cerun curam adalah pameran pelbagai aspek landskap. Di penghujung denai ini terletaknya air terjun ketujuh. Jika anda terus mendaki selepas denai ketujuh, anda akan mencapai ketinggian rata dan mendapati bahawa air sebenarnya berasal dari dua anak sungai kecil.

Pencuci mulut selepas Pesta Pemandangan

Air terjun Kanching Rawang terletak di dalam hutan yang kaya dengan flora dan fauna. Namun, deruan air terjun dan bunyi lembut air menipu memenuhi udara dan meredam bunyi kicauan burung dan serangga yang berdengung. Tambahan pula, pemandangan air terjun yang menakjubkan dan aliran sungai yang jernih sentiasa menarik perhatian. Oleh itu, untuk merenung secara senyap-senyap flora dan fauna adalah satu cabaran. Di hutan ini, sungai dan air terjun mencuri tumpuan.
 

Taman Hutan Eko Kanching Rawang
 

Bagaimana untuk sampai ke sana?

Taman Hutan Eko Kanching terletak kira-kira 7km ke selatan Rawang. Dari Kuala Lumpur. Anda boleh menggunakan Lebuhraya Damansara–Puchong (LDP) atau Jalan Ipoh ke Bandar Baru Selayang arah utara ke arah Rawang. Selepas Selayang, lihat papan tanda ke Hutan Lipur Kanching sebelum anda sampai ke Rawang. Hutan Lipur Kanching berada di sebelah kanan anda. Pergi lebih jauh dan buat pusingan U di lampu isyarat.

Namun Awas! Hujan lebat di bukit akan menyebabkan sungai naik dengan cepat. Kekal selamat dan berhati-hati dengan batu licin. Disamping itu, sila jaga barang-barang anda daripada haiwan liar seperti monyet dan kera.

Bayaran masuk baru:

Isnin Jumaat:
Warganegara Malaysia: RM2.00 seorang
Bukan Warganegara Malaysia: RM8.00 seorang

Sabtu, Ahad & Cuti Umum:
Warganegara Malaysia: RM3.00 seorang
Bukan Warganegara Malaysia: RM8.00 seorang

Caj lain:

Sewa Gazebo: RM250.00 sehari

Kadar Tempat Letak Kereta:
Kereta: RM5.00
Motosikal: RM2.00
Bas: RM15.00

Penggambaran Filem: RM1,000.00

Informasi lanjt, boleh ke alamat :
Taman Eko Rimba Kanching Templer’s Park Jungle Waterfall, 1, Rawang, Selangor, Malaysia
Nomber telefon +60355132000
http://www.tourismselangor.my/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.