Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur Tumpuan Aktiviti

Kali ni nak cerita pasal 5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur. Ramai yang tahu, bandaraya Kuala Lumpur memang kini sudah menjadi tumpuan ramai rakyat Malaysia sebagai satu tempat tinggal yang terbaik di dalam Malaysia. Di samping dengan kepesatan pembangunan samada dari segi sosio ekonomi dan sosial, di Kuala Lumpur juga menyediakan pelbagai peluang pekerjaan kepada ramai rakyat Malaysia.

Seiring dengan perkembangan kepesatan bandaraya Kuala Lumpur, di sini juga terdapat 5 Taman Tasik yang Menarik dan menjadi tumpuan aktiviti warga kota Kuala Lumpur dan sekitarnya untuk beriadah saban hari, tambah-tambah lagi setiap hujung minggu samada Sabtu atau Ahad. Hampir setiap hujung minggu ada sahaja aktiviti yang dianjurkan di taman-taman tasik berdekatan Kuala Lumpur ini.

Baca : Tempat Membeli Belah Popular Di Kuala Lumpur dan SelangorTaman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur
 

Peta Taman Tasik Titiwangsa

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti

Baca : Why You Must Travel To Malaysia

Taman Tasik Titiwangsa

1. Taman Tasik Titiwangsa
 

Taman Tasik Titiwangsa adalah taman rekreasi terbuka untuk orang ramai. Ia mempunyai beberapa tasik yang besar di tengah-tengah taman itu. Terdapat banyak kemudahan di taman tasik itu, termasuk trek joging, basikal air, berkanu dan aktiviti luar yang lain. Terdapat dua kemudahan yang unik di Taman Tasik Titiwangsa seperti kemudahan menunggang kuda dan trek litar lumba kereta remote control.

 

Terdapat juga beberapa gerai yang menjual makanan dan minuman di sekitar tasik bagi memudahkan pelawat sambil menikmati pemandangan yang indah. Pada waktu pagi, Tasik Titiwangsa Taman penuh dengan mereka yang gemar berjoging kerana di sini lokasi taman tasik paling dekat dengan Kuala Lumpur.

 

Taman Tasik Titiwangsa ni adalah taman tasik menarik di Kuala Lumpur. Ia taman tasik terbaik bagi warga kota Kuala Lumpur untuk beriadah keraa punyai ruang parking yang luas dan pelbagai tarikan aktiviti di dalam Tasik Titiwangsa ini.

 

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti

Taman Botani Perdana

2. Taman Botani Perdana (Taman Tasik Perdana) 

Taman Botani Perdana, yang sebelum ini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana atau Taman Tasik, terletak di Taman Warisan Kuala Lumpur berkeluasan 225 ekar. Ia sentiasa menjadi sebahagian daripada kawasan hijau di bandar dan mempunyai sejarah lebih satu dekad. Pada asalnya dicipta sebagai sebahagian daripada taman rekreasi tetapi ditanam dengan koleksi tumbuh-tumbuhan tropika, taman telah dipulihkan dan bertukar menjadi Taman Botani. Taman ini bukan sahaja koleksi botani tetapi juga ciri mesra yang memberikan pengunjung suasana berada dalam hutan hujan tropika, walaupun di tengah-tengah sebuah metropolis yang sibuk.

MrJocko suka ke Taman Tasik Perdana kerana untuk hujung minggu ia tidak terlalu ramai seperti Taman Tasik Titiwangsa. Masih punyai ruang parkir yang cukup dan beberapa aktiviti yang menarik untuk anda sekeluarga lakukan. Tambahan pula, ada satu gerai dihujung Taman Botani Perdana ini menyediakan menu Meehun Sup yang terbaik.

 

Taman Metropolitan Kepong

3. Taman Metropolitan Kepong 

Taman Metropolitan Kepong antara salah satu lokasi riadah yang MrJocko dan keluarga selalu singgah. Taman seluas sekitar 220 ekar merupakan antara taman rekreasi terbesar di Kuala Lumpur. Sebab itu, Taman Metropolitan Kepong ini sering dijadikan tempat beriadah warga kota dan penduduk sekitar Selayang, Batu Cave, Jalan Ipoh dan Rawan.

Taman Tasik Metropolitan ini dilengkapi trek joging, trek berbasikal, taman permainan kanak-kanak, padang bola sepak, kawasan bersenam dan sebuah padang yang luas untuk permainan layang-layang. Setiap hari, waktu petang tambah-tambah lagi pada hari Sabtu dan Ahad, taman ini akan dipenuhi pengunjung yang untuk beriadah dan bermain layang-layang.

Kalau anda tak minat bermain layang-layang, anda boleh menyusur tasik di sini yang sememangnya luas dan indah dipandang.

 

Taman Tasik Permaisuri

4. Taman Tasik Permaisuri

Taman Tasik Permaisuri bermula sebagai taman biasa atau bunga-taman pada 1980-an dan sejak itu berkembang menjadi sebuah taman rekreasi sepenuhnya. Taman ini semakin menjadi tumpuan pada setiap waktu petang dan pada hari Sabtu dan Ahad pagi. Ramai yang datang ke sini untuk berjoging, pengamal tai-chi dan keluarga bersantai.

Taman-taman tasik kini dikelilingi oleh kawasan perumahan dan bangunan yang tinggi dan semakin berkembang seperti Bandar Sri Permaisuri dan Bandar Tun Razak. Taman ini telah diisytiharkan dibuka oleh Raja Permaisuri Tuanku Bainun pada tahun 1989.

MrJocko baru sekali singgah di sini kerana kedudukan taman ini agak jauh dari tempat MrJocko tinggal. Tetapi lokasi taman tasik ini mudah sahaja untuk anda cari. Ia terletak berdekatan dengan Stadum Bolasepak Kuala Lumpur dan jalan menuju ke Bandar Sri Permaisuri.

Peta Taman KLCC Park

Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur

Banyak lagi lokasi taman tasik yang menarik ada di sekitar Kuala Lumpur, namun 5 yang MrJocko kongsi ini antara destinasi tempat menarik, taman tasik pilihan ramai pengunjung dan pelancong di Kuala Lumpur. Jadi jika anda berkelapangan, apa kata singgah di taman tasik terbaik di Kuala Lumpur ini untuk aktiviti riadah anda bersama keluarga atau kawan-kawan.

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti 5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti

Peta Taman Tasik Perdana

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti 5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti 5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti

Peta Taman Tasik Permaisuri

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti

Taman KLCC

5. Taman KLCC Park

Taman ini berkeluasan 50 ekar landskap tropika di tengah-tengah bangunan KLCC yang menyediakan tempat perlindungan untuk hijau di tengah-tengah pusat bandar. Taman awam KLCC Park ini mencerminkan kehijauan tropika, warna-warna cerah dan corak warisan budaya negara.

Taman KLCC Park ini adalah unik dengan tema dan konsep moden terkini. Kawasan ini masih menghijau dengan ciri-ciri air yang direka khas.

Walaupun ia tidak besar tetapi di taman KLCC Park ini mempunyai pelbagai kemudahan seperti taman permainan kanak-kanak seluas dua (2) ekar, simfoni air pancut, kolam, trek jogging, tempat perlindungan dan bangku istirehat, laluan pejalan kaki dan arca.

Kira-kira 1,900 pokok asli dan pokok palma ditanam yang mewakili 74 spesies untuk menggalakkan bio-kepelbagaian di dalam kawasan taman. Daripada jumlah ini, kira-kira 40 pokok telah dipelihara dan dipindahkan dari bekas Selangor Turf Club.

Satu lagi ciri yang menarik di taman ini ialah Lake Symphony. Terletak di esplanad di luar Suria KLCC, Lake Symphony diprogramkan untuk menyediakan 150 animasi dramatik ajaib. Kesan total adalah suasana hati dan suka berkawan cahaya.

Kalau ke KLCC Park, bukan sahaja anda boleh beriadah, anda juga berpeluang melihat keindahan air pancut dengan kesan effect dan persembahan cahaya dan air terbaik di Malaysia secara PERCUMA. Ini antara taman tasik menarik di Kuala Lumpur yang mesti anda singgah.

 

5 Taman Tasik Menarik Di Kuala Lumpur : Tumpuan Aktiviti
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.