Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kepulauan Tarutao National Marine Park Satun Thailand

Destinasi wajib lawat kalau ke Satun. Ia mula diwartakan sebagai Taman Laut Nasional pada tahun 1974, Tarutao National Marine Park Satun Thailand (Taman Laut Nasional Tarutao) meliputi kawasan seluas 1490 km² di selatan Thailand di pantai di Provinsi Satun di Laut Andaman.

Sebenarnya, taman laut ini terdiri daripada 51 pulau dalam dua kumpulan; Kumpulan Tarutao ke arah timur dan kumpulan Adang-Rawi ke barat. Terdapat tiga arkipelagos di taman; Tarutao Archipelago, Kepulauan Klang dan Kepulauan Adang. Nama Tarutao berasal dari Pulau Tertua (artinya “pulau lama”) yang merupakan nama asli pulau utama.

Baca : Pulau Koh Lipe Thailand Terkenal Seluruh Dunia

 


Tarutao National Marine Park Satun Thailand

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Taman Laut Nasional Tarutao diisytiharkan sebagai Taman Warisan ASEAN dan Rizab 1982

Perjalanan dari Jeti Pak Bara menuju ke Koh Tarutao (Pulau Tarutao) memakan masa sekitar 1 jam 30 minit hingga 2 jam. Perjalanan sejauh kira-kira 60km.

Bila sampai di Pulau Tarutao ini, pasti ramai akan teruja.

Beberapa spesies lazim yang dilihat di taman ini adalah babi hutan, civet, rusa tikus, burung hantu, langur, pelbagai raptor, phyton reticulated dan kobra raja. Ada juga lembu dalam negeri yang telah menyesuaikan hidupan liar sejak dekad yang lalu dan bertambah banyak. Terdapat kira-kira 100 jenis spesies burung di taman nasional.

Terdapat banglo di Ko Tarutao dan Ko Adang tetapi dengan pengecualian sangat sedikit banglo di satu stesen renjer di Ko Tarutao semua banglo harus disusun secara online terlebih dahulu melalui laman web DNP (Jabatan Taman Negara, Hidupan Liar dan Pemuliharaan Tanaman). Khemah dan beg tidur boleh disewa sewaktu tiba di pelbagai tapak perkhemahan dari 200 THB sehari tanpa kemungkinan untuk menempah terlebih dahulu.

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Monyet-monyet yang memakan kepiting boleh menjadi sedikit sakit kepala untuk berkemah di berbagai tempat perkemahan. Untuk mengelakkan masalah, adalah bijak untuk meninggalkan pintu khemah dan beg terbuka, kepunyaannya hendaklah dikeluarkan dari beg dan keluar di khemah supaya monyet tidak perlu merobek beg dengan kuku mereka, tetapi lebih penting lagi untuk mengetahui dengan cepat bahawa tiada makanan. Mereka cenderung untuk mengambil makanan atau apa sahaja yang kelihatan seperti pakej makanan.

Sepanjang Pulau Tarutao ini ada banyak pantai yang memutih yang indah. Sekelilingnya juga, di pulau-pulau sekitar, bahagian laut taman ini mempunyai banyak tempat untuk aktiviti menyelam atau snorkeling. Ini boleh diatur dari pelbagai agensi pelancongan di Ko Lipe atau di Jeti Pak Bara.

Tarutao National Marine Park

Tarutao National Marine Park

Bayaran masuk taman negara adalah THB200 utuk pelancong asing (kanak-kanak THB100). Untuk pelancong tempatan, cuma dikenakan bayaran THB40 untuk dewasa (kanak-kanak THB20).

Untuk info penting, pulau sekitar Kumpulan Adang-Rawi ditutup untuk pelancongan dari pertengahan Mei hingga pertengahan November setiap tahun. Manakala Pulau Tarutao utama dibuka sepanjang tahun.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.