Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tempat Menarik Di Bandung Dusun Bambu Tempat Makan

Tempat Menarik Di Bandung Dusun Bambu semakin menjadi tumpuan ramai pelancong. Ia bukan sahaja destinasi unik, tetapi ia punyai tarikan bukan sahaja pemandangan menarik, malah menu makanan yang sedap di beberapa restoran dan kafe Dusun Bambu, pakej penginapan yang terbaik dan juga aktiviti riadah di kelilingi suasana segar.

Dusun Bambu merupakan ekopelancongan teladan di Jawa Barat yang menikahi keindahan alam dengan daya tarik budaya tradisional Sunda. Merangkumi lebih dari 15 hektar tanah di kaki gunung Burangrang. Dusun Bambu merupakan tanah pertanian yang terbiar, yang ditinggalkan dalam keadaan buruk. pada tahun 2008, sekumpulan ahli perniagaan Indonesia mengambil inisiatif dan membaiki ekosistem yang rosak, menjadikannya kawasan pemuliharaan buluh.

Baca : Tempat Shopping Barang Murah di Bandung Indonesia

 


Tempat Menarik Di Bandung Dusun Bambu

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

Tempat Menarik Di Bandung Dusun
Dusun Bambu Bandung

Baca : MrJocko dan Tempat Menarik di Bandung

Keindahan pemandangan landskap Dusun Bambu telah menawan ramai orang. Dengan topografi yang berbukit, terletak di tanah tinggi, para pejalan kaki dan penunggang motorsikal melihatnya sebagai tempat yang ideal untuk menerokai alam semulajadi dan tempat-tempat kebudayaan di Burangrang.

Kawasan Dusun Bambu telah ditetapkan untuk pemeliharaan spesies tumbuhan asli, termasuk pokok-pokok, bunga dan terutama buluh. Di sini anda bersama keluarga atau rakan-rakan boleh meneroka alam semula jadi dan sertai tradisi tempatan dengan cara yang menyeronokkan.

Dusun Bambu mempunyai restoran unik yang diilhami oleh folktales terkenal di Jawa Barat. Kampung Layung Villas adalah tempat penginapan yang menjanjikan nilai yang besar bersama dengan ruang, privasi dan keselesaan. Tempat meletak kereta dan bas ulang-alik telah membuat lawatan ke Dusun Bambu. Aktiviti keluar boleh didapati termasuk perkhemahan.

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

tempat menarik di bandung dusun bambu 01

Walaupun ia terletak sekitar 22km dari bandar Bandung, ia masih menjadi lokasi pelancongan popular di Bandung. Ramai yang datang dari bandung, semata-mata ingin merasai pengalaman menginap di sini.

Dusun Bambu, mempunyai 2 penginapan yang disediakan. Samada korang berminat untuk menginap di Kampung Layung Cottage ataupun berkhemah di Sayang Heulang.

Aktiviti lain yang menarik boleh dilakukan sekitar Dusun Bambu termasuk :

1. Berbasikal di kaki gunung melihat keindahan alam di Dusun Bambu
2. Berkhemah di kaki gunung.
3. Taman permainan kanak-kanak di Balad Lodaya.
4. Aktiviti menanam padi di sawah padi.
5. Melihat keindahan bunga di Taman Bunga Arimbi
6. Makan dan minuh teh di Cafe Burangrang.
7. Makan di tempat yang unik iaitu di Resto Pohon Lutung Kasarung.
8. Membeli sayur segar di Pasar Khatulistiwa

Untuk anda yang bukan rancang untuk bermalam di sini, boleh masuk dengan bayaran tiket dewasa IDR20,000 (MYR3.20), kanak-kanak bawah 3 tahun percuma. Jika korang memandu, bayaran parkir kereta cuma IDR5,000 (MYR0.80).

Pemandangan di sini memang menarik. Dengan chalet seakan terapung di tasik dengan susunan yang menarik, jika kena cara akan menghasilkan gambar yang sangat menarik.

Berminat untuk ke sini, boleh tuju ke alamat ini. Paling mudah, guna carian Google Maps

Jl. Kolonel Masturi Km 11 Kartawangi
Cisarua Kabupaten Bandung Barat
Jawa Barat
Indonesia

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.