Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand Top 10 Mesti Lawat

Tarikan utama di Hua Hin adalah pertamanya ialah destinasi pantai. Namun pengunjung jangan risau kerana disekitarnya ada pelbagai tarikan sampingan yang tidak kurang hebat yang mungkin anda tidak akan jumpa di kawasan lain. Sememangnya Hua Hin adalah antara lokasi ‘UNSEEN THAILAND’ yang masih ramai tidak ketahuai. 

Salah satu aspek yang paling menarik di bandar ini ialah daya tarikan dunia lama yang mengelilingi sekitar Hua Hin. Ramai yang tidak tahu, bandar Hua Hin adalah pilihan percutian pilihan keluarga diraja dan dimaklumkan di Hua Hin ada rumah persinggahan keluarga diraja, ia telah dipelihara dengan baik untuk melindungi warisan sejarah Thailand.

Selain beberapa kuil dan istana, terdapat tarikan semula jadi seperti gua, air terjun, pantai terpencil, paya bakau, pemandangan gunung dan pelbagai hidupan hutan.

Baca : Lokasi Hua Hin Dekat Dengan Prachuap Khiri Khan

  

Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand Top 10

Antara tempat menarik di Hua Hin adalah seperti lokasi berikut :

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

 

1. Pantai Hua Hin

Pantai di Hua Hin antara lokasi pantai yang cantik dan menarik untuk anda kunjungi. Sepanjang pantai, ada banyak resort dan hotel dari bajet hotel sehingga kepada 5 Star hotel yang ditawarkan kepada pelancong mengikut kesesuaian mereka. 

Pantai di sini masih terpelihara dengan kebersihan dan ia memang mempesona sesiapa sahaja yang pernah ke sini. Pilih sahaja bahagian pantai mana yang ingin anda mandi, anda mungkin akan puas hati dengan pengalaman pantai di Hua Hin.

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

2. Air Terjun Pa La U

Lebih daripada sekadar latar belakang yang indah, banjaran gunung yang indah Hua Hin menyimpan salah satu hutan yang paling kaya dan paling kepelbagaian-Thailand. Ini oasis menyegarkan adalah sebahagian daripada Kaeng Krachan Taman Negara – taman negara terbesar di Thailand – dan taman permainan yang menarik untuk pengembara alam semula jadi.

Lawatan sepenuh hari membawa anda ke kawasan tengah yang melimpah-ruah daripada Kaeng Krachan (60km dari bandar Hua Hin), rumah kepada 11 peringkat Pala-U Air terjun, yang mana Karen adalah etnik komuniti suku Bukit. Di sini ada lebih daripada 400 spesis burung, gajah liar , beruang, harimau dan pelbagai mamalia yang jarang berlaku, flora dan fauna. Apa lagi, anda boleh mempunyai pilihan untuk menerokai semua ini keajaiban alam semula jadi ini dengan menaiki di belakang gajah!

Pada waktu pagi, tetamu perjalanan ke air terjun Pa La-U, di sebelah petang memilih antara melawat perkampungan suku bukit atau trekking gajah.

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

 

3. Mrigadayavan Palace

Mereka mencari suasana aman dan damai serta santai pasti akan tenang jika melihat pemandangan indah di Mrigadayavan Palacae. Pelancong boleh mendapatkan sedikit sejarah Hua Hin sebagai destinasi percutian diraja tepi pantai dengan melawat rumah agam gaya Thai-Victoria “Mrigadayavan Palace” terletak di Cha-Am, tidak jauh dari bandar pantai Hua Hin. Dibina pada zaman Raja Rama VI, rumah cantik ini berwarna elegan terdiri daripada tiga bangunan satu tingkat, dimana semua dibina dari kayu jati emas dan dihubungkan dengan struktur yang tinggi, laluan pejalan kaki berbumbung, yang direka untuk menangkap angin sejuk dari semua arah.

Dari Cha-Am, perjalanan balik ke Hua Hin dan terus ke selatan ke Khao Takiab (penyepit bukit). Ini bukit sunyi, juga dikenali sebagai “Gunung Monyet” kerana ia tempat tinggal sekumpulan monyet liar yang menempatkan Kuil Khao Takiab dan Kuil Khao Krailas. Di atas bukit ini, anda boleh melihat seluruh pandangan utara dan selatan Khao Takiab Beach.
 

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

4. Khao Daeng

Apa kata keluar dari kesibukan kota dan sertai eko-pelancongan menikmati warna ‘hijau’ untuk sehari. Menggabungkan pemandangan gunung dan laut, lawatan ke Khao Daeng ini akan membawa anda ke kehijauan Khao Sam Roi di Taman Negara Yot, kira-kira 30 minit ke selatan bandar Hua Hin. Ia bermaksud ‘300 puncak’, Taman Negara Sam Roi Yot terkenal dengan hutan tebal, gua batu kapur dengan cahaya dramatik dan air terjun. 

Terokai alam menghijau, lereng gunung hutan dengan berjalan kaki, melawat kampung tepi pantaiDi kawawan ini, anda boleh melakukan aktiviti berkayak di sungai berhampiran dan ia satu pengalaman yanb terbaik dan menakjubkan.

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

 

5. For Art’s Sake 4D

Gallery Museum seni ini adalah satu tarikan terbaru di sini dan semakin mendapat tempat di kalangan pelancong di sekitar Hua Hin, Prachuap Khiri Khan.

For Art’s Sake 4D Muzium Seni ini terletak berdekatan Hospital Hua Hin dan di tepi jalan besar. Pelawat yang berkunjung ke sini pasti akan kagum dengan galeri seni 4-D dan lakaran lukisan patung-patung yang dibuat oleh artis yang kesemuanya berasal dari Thai.

For Art’s Sake 4D ini terbahagi kepada 5 zon yang berbeza iaitu Zon Fantasi, Zon Kembali Ke Zaman Kanak-kanak, Zon Seram, Zon Seni Patung Tanpa Kepala dan Zon Bilik Boleh Balik. Bagi pencinta seni khususnya, anda boleh menghabiskan masa untuk berimaginasi di sini bersama dengan keluarga tercinta atau rakan-rakan anda.

Untuk informasi anda, semua hasil seni di dalam muzium ini adalah hasil lukisan tangan dan seni warna dan tidak melibatkan sebarang printed material.

http://www.mrjocko.com/2015/04/for-arts-sake-4d-gallery-hua-hin.html

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

6. Sam Phan Nam Floating Market

Pasar terapung yang kini mula menjadi tarukan di Hua Hin adalah lokasi floating market (pasar terapung) yang terbaru dikenali sebagai Sam Phan Nam Floating Market. Lokasi pasar terapung ini adalah lokasi baru yang menggantikan pasar terapung yang lama. Untuk informasi, Sam Phan Nam Floating Market ini adalah pasar terapung buatan manusia yang besar dan terbaru di Hua Hin bagi menggantikan lokasi pasar terapung yang lama.

Untuk ke Sam Phan Nam Floating Market di Hua Hin ini anda cuma perlukan sekitar 17 minit dari bandar Hua Hin atau pantai Hua Hin. Anda boleh menaiki kereta atau menaiki teksi untuk ke lokasi ini.

http://www.mrjocko.com/2015/04/hua-hin-sam-phan-nam-floating-market.html

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10
Tempat Menarik Di Hua Hin

7. Pasar Malam Cicada ( Cicada Night Market )

Pasar malam yang unik ini mulanya dicipta sebagai medium sambungan kepada artis, pencipta, pereka, pelajar, masyarakat serta pelancong di Hua Hin untuk melalui mengintegrasikan budaya dan seni dengan gaya hidup. Sebagai pasaran seni dengan suasana tempatan Hua Hin, Pasar Malam Cicada merupakan sumber seni kontemporari dalam pelbagai bidang, termasuk penciptaan barangan buatan tangan dan hiasan, pakaian fesyen, barang-barang secondhand kolektif dan produk IKS dengan idea-idea inovatif untuk dipamerkan dan dijual di kedai terbuka.

Selain itu, ia memberi peluang kepada aktiviti kreatif, bengkel dan pameran seperti persembahan, tarian, muzik, seni halus dari pelbagai peringkat termasuk kolej dan universiti, teater komuniti dan pelbagai artis.

http://www.mrjocko.com/2015/04/cicada-night-market-di-hua-hin-pasar.html

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

8. Phraya Nakhon Cave

Phraya Nakhon Cave ini terletak ditepi bukit berpantai dan memang mempunyai pemandangan yang indah. Untuk mengalami sendiri pengalaman menjejakkan kaki ke gua ini, anda boleh mengambil jalan mendaki dari kaki bukit yang jaraknya sekitar 1km atau mengambil jalan ‘short cut’ dengan menaiki sampan dan menuju ke tempat mendaki yang hanya jarak 430 meter sahaja.

Phraya Nakhon Cave ini terletak di Khao Sam Roi Yot National Park di wilayah Prachuap Khiri Khan, 45 minit memandu selatan Hua Hin. Langkah pertama untuk sampai ke gua ini adalah untuk memandu ke kampung kecil Bang Pu terletak di tepi pantai. 

Dari sana anda boleh membuat keputusan jika anda lebih suka menyewa bot untuk membawa anda di sekitar tanjung ke pantai Laem Sala, atau berjalan kaki yang berjalan 30 minit di atas bukit yang menghala ke pantai Laem Sala yang sama. Tambang untuk bot berharga Baht 150 hingga Baht 200 setiap orang. Dari Laem Sala, anda perlu memanjat 430 meter untuk sampai ke Phraya Nakhon Cave.

http://www.mrjocko.com/2015/03/phraya-nakhon-cave-pemandangan.html

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10
Tempat Menarik Di Hua Hin

9. Plearn Wan Shopping Village

Tidak hanya sebuah pusat membeli terbuka bertemakan Plearn Wan, tapi ia dirasakan lebih sebagai sebuah muzium hidup di mana anda boleh mengalami sebahagian daripada kehidupan di tahun 1950-an Hua Hin. Plearn Wan mempunyai bangunan dua tingkat dengan bangunan gaya laman. Seni bina itu sendiri menempatkan pelbagai komuniti

Kedai gaya unik yang menjual segala-galanya daripada minuman, mainan plastik-dan-tin, makanan ringan,  salun kecantikan, studio gambar, skrin pawagam luar dan rumah tumpangan 20 bilik atau ‘Piman Plearn Wan’.

Dari jalan utama, pintu masuk ke Plearn Wan mempunyai struktur gergasi yang senang anda nampak, menjadikannya ikon yang senang anda kenal itu adalah Plearn Wan.

Tempat Tempat Menarik Di Hua Hin Thailand : Top 10

10. Vana Nava Hua Hin

Air Jungle water park pertama di Asia terletak betul-betul di tengah-tengah bandar peranginan yang paling terkenal di Thailand Hua Hin. Vana Nava sebagai taman air sedar pertama ekologi dan masyarakat di rantau ini, Vana Nava Hua Hin telah benar-benar berubah dari plot tanah kosong ke dalam hutan tropika, dengan lebih daripada 200,000 spesies yang hidup dari seluruh Thailand pada 20 Rai (3.2 hektar) hartanya. 

Dengan menggabungkan teknologi terkini dan kemudahan moden dengan 19 permainan yang sangat menarik dan slaid daripada terbaik, industri Whitewater Barat di Dunia, menarik Vana Nava Hua Hin ditetapkan untuk membuat percikan yang sangat besar dalam industri pelancongan Thailand.

Hua Hin satu lokasi yang masih lagi menjadi misteri kepada ramai pelancong. Banyak tempat menarik di Hua Hin Thailand tetapi masih ramai yang belum tahu tentang kewujudannya. Jadi, rancang percutian anda ke Hua Hin dari Bangkok Thailand dan anda pasti akan teruja dengan lokasi Hua Hin yang sememangnya punyai banyak tempat menarik untuk anda dan rakan anda kunjungi.

Kredit Gambar : Google Internet

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.