Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tempat Menarik Di Kars Turki Musim Salji Paling Menarik

Tempat Menarik Di Kars Turki Musim Salji Paling Menarik. Ya, ini antara destinasi Musim Sejuk popular di Turki yang jarang orang Malaysia lawat kerana lokasinya yang agak jauh dari Istanbul. Mengikut kata mereka yang pernah ke sana, Kars boleh dikatakan sejuk hampir 8 bulan yang mana suhu panas hanya bermula sekitar Jun hingga September sahaja.

Terletak kira-kira 1,430km dari Istanbul, menyebabkan ramai pelancong luar egara mungkin tidak berminat untuk ke sini, walaupun lokasi ini antara landskap yang cantik di Turkey.

Bersempadan dengan negara Georgia dan Armenia, ia memang lokasi yang sentiasa sejuk dan dingin sepanjang tahun.

Baca : Ini 10 Tempat Menarik di Turki Patut Anda Lawat

 


Tempat Menarik Di Kars Turki Musim Salji Paling Menarik

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-01-fethiye-mosque copy
 

Unik sikit kalau anda lihat bandar Kars. Yang mana, pusat bandar Kars kelihatan berbeza dari bandar-bandar lain. Kebanyakan bangunan yang indah dan elegan yang dibina semasa pendudukan Rusia terletak di kedua-dua belah jalan yang luas yang memintas satu sama lain. Masih digunakan, struktur ini menambah warisan seni bina bandar Turki tetapi dengan elemen senibina Rusia.

Bandar ini terletak di kaki kubu yang mengagumkan dari abad ke-12. Berdekatan, Gereja Havariler (Gereja Apostolik abad ke-10). Ia memberi gambaran bahawa ada pengaruh seni bina tertentu di sini.

Ada Muzium Arkeologi di sini dan ia mempamerkan ukiran kayu yang indah, koleksi duit syiling yang sangat baik yang terdapat di kawasan sekitarnya, serta banyak item etnografi.
 

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-02

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-05

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-06

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-07
 

Kars terutamanya terkenal dengan kijang (karpet) dan permaidani yang tersendiri, dan ia mengekalkan warisan tarian rakyat yang kuat yang pengunjung sentiasa nikmati menonton. Di desa-desa padang rumput gunung menghasilkan keju panggang yang sangat baik dan madu yang lazat.

Antara yang menarik, kira-kira 42km di timur bandar, ada bandar zaman pertengahan Ani (Ocaklı) kebanyakannya terletak di runtuhan di Silk Road kuno. Ia telah tertulis sebagai Senarai Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2016. Kawasan ini adalah hasil runtuhan Ani dengan binaan gereja, masjid dan caravanserais dikelilingi oleh tembok yang mengagumkan.

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-08

Tempat-Menarik-Di-Kars-Turki-01

Tidak jauh dari Ani, ada pusat ski terkenal di Sarıkamış dengan hotel resort yang terletak di hutan pain yang indah. Pusat ini menawarkan musim ski 120 hari sepanjang tahun. Sarıkamış dan kawasan sekitarnya sesuai untuk bermain ski alpine, ski dan ski merentas desa.

Bandar ini juga terkenal dengan destinasi untuk melihat burung. Ia dikenali dengan nama Lake Kuyucuk yang menempatkan lebih dari 200 spesies burung. Burung-burung ini berhenti di sini, secara semulajadi ini untuk proses pembiakan, bersarang dan memberi makan semasa musim penghijrahan.

Kalau nak lihat burung di sini, musim bunga dan musim luruh adalah musim yang sangat sesuai untuk melihat puluhan spesies burung ketika berada di Kars.

Selain itu, tinggalan sejarah seperti rumah Kuyucuk, adalah antara yang menarik boleh anda singgah di Kars. Kampung Kuyucuk yang sangat disukai pelancong keran tinggalan budaya dan sejarahnya.

Di sini, setiap sudut kampung, anda boleh mengikuti jejak Doukhobors (suku Rusia) yang datang dari Rusia semasa Perang Uthmaniyyah-Rusia. Melangkah di sepanjang jalan, rumah-rumah lama dengan ciri-ciri senibina mereka yang menarik. Antara warisan budaya yang mencerminkan tempoh yang sama adalah gereja, kemudian sebuah masjid, dan bangunan sekolah desa.

Info tentang Kars, Turkey boleh anda dapat di laman web ini.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.