• Tue. Oct 3rd, 2023

Tidak Perlu Lagi Pakai Face Mask Bermula 20 Jun 2021 Perancis

face-mask-in-france-photo-by-Nathan Laine Bloomberg

Ini mungkin satu petanda yang baik untuk semua rakyat Perancis. Berita melaporkan, rakyat Perancis Tidak Perlu Lagi Pakai Face Mask Bermula 20 Jun 2021 ketika berada di luar. Kerajaan Perancis akan menamatkan arahan wajib memakai topeng muka (face mask) di luar rumah dan akan menghentikan perintah berkurung waktu malam koronavirus bermula minggu hadapan.

Perdana Menteri Perancis, Jean Castex menyambut baik “berita yang sangat baik” dan mengatakan syarat untuk orang memakai topeng di luar negara akan berakhir mulai hari Khamis, dengan beberapa pengecualian, sementara waktu malam akan berakhir pada hari Ahad, sepuluh hari lebih awal dari yang dijangkakan.

Baca : Portugal Buka Sempadan Untuk Pelancong Terpilih

 


Tidak Perlu Lagi Pakai Face Mask Bermula 20 Jun 2021 Perancis

face-mask-in-france-photo-by-Nathan Laine Bloomberg
Photo Credit : Nathan Laine Bloomberg

Namun begitu, penggunaan Face Mask akan tetap diperlukan ketika menggunakan pengangkutan awam, di stadium dan tempat-tempat sesak lain, kata perdana menteri.

Pengumuman itu dibuat apabila jangkitan harian baru di Perancis jatuh ke 3,200 pada hari Selasa, tahap terendah sejak Ogos 2020 dan jauh di bawah had atas 5,000 kes yang telah ditetapkan oleh Presiden Emmanuel Macron sebagai matlamatnya akhir tahun lalu.
 

Perdana Menteri Perancis Jean Castex

Peraturan wajib memakai topeng di luar rumah dan waktu malam, yang mula dikuatkuasakan pada 30 Oktober 2020, bermula seawal jam 6 petang. Awal perlaksanaannya, ia menerima bantahan di kalangan masyarakat Perancis dalam cuaca musim panas.

Pada waktu malam, terutamanya bagi peminat bola sepak, mereka berkumpul untuk menyaksikan perlawanan Euro 2020 di restoran dan bar.

Lebih 58 peratus populasi orang dewasa di Perancis telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19. Pada hari Selasa, negara Kesatuan Eropah membuka program vaksinasi kepada mereka yang berusia 12 hingga 18 tahun sebagai sebahagian daripada desakan untuk melindungi negara ini kerana sekatan secara beransur-ansur dicabut.

Castex mengatakan bahawa pemerintah bertujuan untuk memberi sekitar 35 juta orang sepenuhnya vaksin pada akhir musim panas, yang mewakili sedikit lebih separuh daripada populasi.

Sumber : France24 Online

Harap dengan tiada lagi arahan pemakaian face mask di luar rumah dan tempat terbuka seperti ini, rakyat Perancis masih lagi boleh menjaga disiplin kebersihan dan boleh mengawal dari wabak ini dari terus berjangkit.

Jika ia berjaya, kita di Malaysia mungkin boleh mengikut langkah-langhah terbaik yang mereka lakukan untuk kita jayakannya di sini agar rakyat Malaysia juga dalam masa beberapa bulan yang akan datang boleh kembali keluar melakukan aktiviti sosial tanpa had di luar sana. InsyaAllah.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.