• Wed. Oct 4th, 2023

Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST Betul Ke?

gst-malaysia

Mereka yang selalu melancong dan membayar tiket penerbangan samada dalam negeri atau luar negeri mungkin akan tertanya-tanya samada bayaran tiket untuk kapal terbang dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) atau tidak? Mungkin ada yang dah tahu tentang isu perlaksanaan cukai GST di Malaysia ini bermula 1 April 2015.

 


Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST 

Untuk info kita semua yang selalu melancong dan urusan kerja rasmi, mengikut berita yang sudah MrJocko baca, di sini http://www.sinarharian.com.my/nasional/penerbangan-domestik-ada-gst-1.295466 , nampaknya perlaksanaan cukai GST hanya dikenakan kepada jumlah tiket penerbangan yang dibeli untuk penerbangan domestik atau dalam negeri sahaja. 

 

Maksudnya, untuk bayaran tiket penerbangan ke luar negara, TIADA dikenakan cukai GST 6% untuk tiket kapal terbang. 

 

cukai-GST-Malaysia
Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST

 

cukai-GST-Malaysia

 

 

Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GSTTiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST

Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST

Kita di Malaysia ada beberapa syarikat penerbangan yang terkenal seperti MAS, AirAsia, Malindo Air, Firefly dan banyak lagi syarikat penerbangan lain. Mulai 1 April 2015, mereka akan kenakan cukai GST untuk tiket penerbangan mereka untuk penerbangan Domestik. 

 

Namun begitu, apa yang MrJocko faham, tiket penerbangan dalam Malaysia seperti ke Langkawi, Labuan dan Pulau Tioman TIDAK dikenakan cukai GST kerana pengecualian khas. Jadi, tiket ke destinasi ini mestinya tidak akan berubah dari harga sebelumnya.

 

 

 

cukai-GST-Malaysia-pelancongan
Tiket penerbangan yang dikenakan GST

 

cukai-GST-Malaysia
Tiket Kapal Terbang Luar Negeri Tiada GST

Tiket Penerbangan Tiada GST

 

 

 

 

 

Lihat contoh yang telah MrJocko buat survey untuk tiket ke Kota Bharu, dikenakan charge GST 6%, tiket penerbangan ke Langkawi TIADA GST dan begitu juga tiket penerbangan ke Gold Coast, TIADA GST.

 

Jadi, faham la kita bahawa, cukai GST 6% ini ada memberi impak juga kepada pelancongan dalam negeri, khususnya bagi anda yang menaiki kapal terbang tetapi tidak ada charge GST untuk bayaran tiket penerbangan ke luar negara.

Tapi harus diingat, untuk kos lain seperti simpan bagasi di Airport, makanan, jualan runcit dan beberapa urusan lain tetap dikenakan GST.

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

2 thoughts on “Tiket Kapal Terbang Dalam Negeri Kena GST Betul Ke?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.