• Wed. Oct 4th, 2023

Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor

Senarai-Top-5-Pasar-Malam-Terkenal-Di-Selangor-Uptown-Damansara-copy

Revolusi membeli-belah di Malaysia berubah sejak dari tahun 1990an dari kawasan pasar malam yang biasa, berubah menjadi Pasar Malam yang lebih terurus dan moden. Dari nama Pasar Malam, ia dinamakan dengan banyak nama termasuk Uptown, Downtown dan juga banyak nama ‘hipster’ terkini. Berikut adalah beberapa Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor yang wajib korang lawati.

Antara yang terkenal di Selangor ialah Pasar Tani Seksyen 13 Shah Alam, Pasar Malam Setia Alam, Pasar Malam SS2, Uptown Seksyen 24 Shah Alam dan Uptown Kota Damansara.

Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor
Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor

Walaupun bukan beroperasi pada watu malam, Pasar Tani Seksyen 13 Shah Alam, antara pasar TERBESAR di Selangor. Pasar Tani Shah Alam terletak di tapak lapang Stadium Shah Alam Seksyen 13. Rata-rata penduduk Negeri Selangor pasti mengetahui kewujudan Pasar Tani Seksyen 13 yang ada pada setiap hari Ahad setiap minggu. Bagi yang masih belum mengetahui, kami sarankan anda untuk menambah lokasi ini sebagai destinasi baharu anda sekeluarga untuk dijadikan aktiviti hujung minggu, aktiviti berjalan atau membeli-belah di pasar dan sebagainya. Terdapat pasar karat juga yang amat sinonim dengan jualan barangan antik dan ‘rare’.

Tarikan utama Pasar Tani adalah makanan dan barangan ‘vintage’. Diamana ianya terkenal dengan “Syurga Makanan” kerana mempunyai pelbagai jenis gerai jualan makanan tidak kira makanan berat mahupun makanan ringan seperti kambing bakar, nasi lemak stadium, pelbagai jenis aneka sup, buah-buahan segar dan banyak lagi. Malah barang basah seperti ikan, daging juga ada jual disini seawal jam 5 pagi. Seterusnya, Pasar Tani atau Pasar Karat juga terkenal dengan barangan perhiasan rumah seperti alas meja, perhiasan bunga, perkakas dapur dan pelbagai jenis perhiasan yang pastinya akan membuatkan anda rambang mata uintuk memilih. Pasar ini mula beroperasi seawal jam 7.00 pagi sehingga jam 2.00 petang pada setiap hari ahad.
 

Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor

Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor

Pasar Setia Alam terletak di Setia Alam ini dibuka pada setiap hari sabtu bermula jam 6.00 petang sehingga 11.00 malam. Pasar ini telah terkenal dengan gelaran pasar malam yang terpanjang di Malaysia dimana menempatkan lebih beberapa buah khemah jualan sepanjang 2.2 km dari pintu masuk pasar sehingga hujung pasar malam itu.

Jejaknya kaki anda kesini, tentunya membuatkan anda akan berasa kagum dengan kepanjangan pasar malam yang menempatkan lebih 30 buah khemah jualan daripada pelbagai jenis makanan yang terdiri daripada makanan Melayu, Cina dan juga India. Bukan itu sahaja, pasar malam ini juga ada menjual beberapa jenis barangan seperti sayur-sayuran, perkakas dapur, pakaian dan banyak lagi yang sememangnya membuatkan anda merasa ghairah untuk membeli semua barangan dan membuatkan anda rambang mata untuk membeli setiap makanan yang ada di situ. Pasar malam terpanjang sudah pasti akan membingungkan para pelanggan dimana untuk parkir kenderaan. Jangan risau, kerana kawasan ini memiliki tapak meletakkan kenderaan yang strategik dan lokasinya yang selamat. Sediakan wang dan jom mulakan langkah terokai pasar malam terpanjang di Malaysia.

Pasar Malam SS2 Subang ini pula terletak di Subang Jaya yang dibuka pada setiap hari isnin merupakan salah satu pasar malam yang terkenal di Lembah Klang. Pasar malam ini juga boleh dikategorikan sebagai “Night Foods Heaven” buat pemburu makanan yang unik kerana terdapat pelabagai jenis makanan yang pasti menaikkan ghairah si pembeli.Antara makanan yang wajib dibeli di Pasar Malam SS2 adalah Okonomiyaki (Makanan Jepun), Kueh Mueh Tradisional, Boa Cendawan, Cheese Fruit Tart, Taiwanese Sausage, Peanut Soup, Mat Nga Tong (sejenis madu), Thai Prawn Salad, Colourful Dim Sum, Apam Balik, Coconut Ice Cream, Popia Sambal dan banyak lagi jenis makanan yang boleh anda temui.

Uptown Seksyen 24 Shah Alam merupakan salah satu lokasi menarik apabila menjelang waktu malam yang wajib di kunjungi jika berada di Shah Alam. Pasar malam atau lebih dikenali sebagai Uptown Shah Alam yang mempunyai lebih 450 tapak perniagaan ini terletak di Kompleks Muhibbah Shah Alam Seksyen 24 yang diuruskan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Berbanding uptown lain yang ada di Malaysia, Uptown Shah Alam Seksyen 24 adalah Uptown yang paling ramai pengunjungnya tidak kira didalam negeri mahupun di luar negeri Selangor khususnya apabila lewat malam dan tiba musim perayaan.

Jika dilihat dari sudut luar, Uptown Seksyen 24 Shah Alam ini kelihatan agak sunyi dan kecil. Tetapi, apabila anda menjejakkan kaki ke dalam anda boleh merasai keriuhan suasana membeli belah ditambah pula dengan persembahan daripada “live band” dan karaoke daripada pengunjung. Suasana dan lokasi di Kompleks Muhibbah ini sememangnya selesa dengan adanya susunan kedai yang sistematik dan cahaya lampu yang terang akan membuatkan anda berasa selamat berjalan dan membeli-belah bersama keluarga.

Selain itu, Uptown Shah Alam menyediakan pelbagai fasiliti kemudahan awam seperti tandas awam, surau, tapak hiburan kanak-kanak, tapak meletakkan kenderaan dan pelbagai pilihan kedai makanan dan minuman di sekitar kompleks. Pelbagai jenis barangan yang boleh anda miliki seperti pakaian, makanan, barangan vintage, koleksi permainan, barangan kecantikan dan pelbagai lagi.

Baca : MrJocko dan Cerita Pasar Malam
 

Senarai Top 5 Pasar Malam Terkenal Di Selangor Uptown Kota Damansara

Uptown Damansara terletak di Damansara Utama, Petaling Jaya yang menawarkan pelbagai barangan jualan yang menempatkan sebanyak 300 tapak perniagaan. Di bangunkan dengan wajah yang baharu dan lebih sistematik kini Uptown Damansara menerima peningkatan jumlah pengunjung hari demi hari.

Uptown Damansara sememangnya terkenal dengan penjualan barang-barangan murah dengan kualiti yang memuaskan dan berkemampuan, sudah tentu lokasi ini menjadi pilihan kedua selepas pusat membeli belah utama di sekitarnya. Pelbagai barangan yang boleh anda miliki seperti pakaian, kosmetik, barang telekomunikasi dan banyak lagi.Malah bukan itu sahaja, antara keistimewaan Uptown Damansara adalah pengunjung boleh menjamu selera dan melepaskan dahaga selepas penat mencuci mata dan membeli belah. Pilih sahaja jenis makanan yang digemari semuanya sudah tersedia didepan mata seperti burger bakar, makanan laut, rojak, sup dan bermacam makanan dan minuman yang ada.

Untuk informasi tentang banyak lagi lokasi menarik di Selangor, layari Touris Selangor http://www.tourismselangor.my

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.