Site icon Travel Blogger Malaysia

Spain Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year

Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year

Spain Halal Awards 2022

Spain Terima Anugerah Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year (Destinasi Baru Muncul Mesra Muslim Terbaik di Travel Awards 2022). The Halal in Travel Awards 2022″ meraikan dan mengiktiraf usaha pemain industri pelancongan yang memberi impak besar kepada segmen perjalanan gaya hidup Muslim. Anugerah ini mengiktiraf usaha cemerlang Sepanyol dalam meningkatkan tahap kesedaran halal, seterusnya membawa kepada peningkatan dalam perkhidmatan mesra halal.

Hadir menerima anugerah itu ialah Duta Besar Sepanyol ke Singapura, Tuan Yang Terutama Santiago Miralles, dan Pengarah Lembaga Pelancongan Sepanyol untuk Asia Tenggara, Australia & New Zealand, Cik Monica Sanchez. Dalam ucapannya H.E. Duta Besar Miralles menyebut bahawa bilangan perkhidmatan mesra Muslim yang ditawarkan di Sepanyol terus berkembang hasil daripada usaha kerjasama erat antara sektor awam dan swasta.

Baca : Destinasi Pelancongan Menarik Musim Bunga Di Sepanyol

Spain Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year

 


Spain Terima Anugerah Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year

Top Muslim-Friendly Emerging Destination of The Year

Halal Awards Spain 2022

 

Banyak hotel, restoran dan pertubuhan di Sepanyol menyesuaikan diri untuk memenuhi keperluan pengembara Muslim. Produk dan perkhidmatan tertentu juga mempunyai Pensijilan Halal yang dianugerahkan oleh Institut Halal, yang menjamin bahawa ia memenuhi keperluan yang dituntut di bawah undang-undang Islam. Senarai tempat dengan pilihan halal di Sepanyol di mana anda boleh pergi untuk menikmati gastronomi Sepanyol adalah luas. Dari tempat kecil yang menawan hinggalah masakan haute halal.

Tetapi selain daripada makanan, Sepanyol juga mempunyai beberapa masjid yang sangat indah, warisan Islam yang kaya, landskap yang indah, dan kehidupan budaya yang meriah.
 

Arcos pilares Mezquita de Córdoba
Palacios Nazaríes La Alhambra
Patio de los leones

Ramai orang Islam memilih bandar seperti Cordoba dan Granada untuk menghabiskan Ramadan kerana jumlah jam cahaya matahari. Semasa Ramadan, beberapa institusi seperti Casa Árabe, Majlis Bandaraya Cordoba dan Institut Halal menganjurkan aktiviti seperti Noches de Ramadán di Cordoba, program khas aktiviti yang merangkumi filem, bengkel, ceramah, pameran, konsert, dsb.

Semua ini dan banyak lagi menjadikan Sepanyol sebagai destinasi halal yang hebat untuk percutian yang tidak dapat dilupakan.

Sebab itu, mulai sekarang, jadikan Spain sebagai satu lagi destinasi halal pilihan anda di Eropah. Pasti banyak yang boleh anda teroka keajaiban yang ada di Sepanyol, termasuk sejarah paling popular Kerajaan Islam Bani Ummaiyyah.

Pemerintahan Islam di Sepanyol memang terbukti di dalam sejarah dunia. Pada suatu masa, Sepanyol telah menjadi salah satu tamadun Islam yang hebat, mencapai puncaknya dengan Kerajaan Bani Ummaiyyah pada abad kesepuluh. Orang Islam Sepanyol dianggap mempunyai fasa lima peringkat berbeza :

Emiriah Bergantung (711-756);
Emiriah Bebas (756-929);
Khalifah (929-1031);
Era Almoravid (1031-1130);
Kejatuhan (1130-1492).

Jom, teroka Sepanyol!

Exit mobile version