Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tourism Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018

Tourism Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018 dengan harapan pengunjung lebih tinggi dari Jepun dan pasaran utama lain. Ini berdasarkan rekod sedia ada dan juga peningkatan kedatangan pelancong ke Malaysia sejak akhir-akhir ini.

Mengikut laman web Pelancongan Malaysia, Malaysia juga melihat penerimaan pelancongan kira-kira RM134 bilion daripada bilangan ketibaan. Jumlah ini sedikit sebanyak memberi impak kewangan kepada pelancongan dalam negara Malaysia.

Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018
 

Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018
 

Untuk infomasi anda, pada 2017, Malaysia mencatatkan sekitar 25.9 juta ketibaan pelancong, dan ia menyumbang lebih RM82.2 bilion kepada pendapatan.

Pengarah Kanan Tourism Malaysia, Bahagian Promosi Antarabangsa Asia / Afrika Datuk Musa Yusof berkata Singapura, Indonesia, China, Brunei dan Thailand merupakan lima pasaran utama negara tahun lepas dari segi bilangan ketibaan pelancong.
 

Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018


 

“Terdapat promosi berterusan untuk menarik lebih ramai pelancong Jepun. Kami melakukan kempen taktikal melalui inisiatif bersama dengan operator di Jepun untuk membawa trafik pelancongan ke Malaysia, “katanya kepada Bernama di luar acara Pesta Pelancongan Malam Jepun yang diadakan di sini semalam.

Musa berkata sebagai pelancong Jepun juga akan pergi ke bahagian lain di negara-negara Asean, terdapat keperluan untuk mempromosikan Malaysia dengan lebih berkesan.

“Selama 12 tahun yang lalu, Malaysia adalah tempat pertama untuk ‘Tujuan Pilihan Jepun untuk Long Stay’,” katanya.

Musa menekankan bahawa selain program “My Second Home” Malaysia dan pelancong, program homestay yang mensasarkan pelajar Jepun adalah segmen pasaran lain yang Tourism Malaysia mempromosikan.

Baca : MrJocko dan Tourism Malaysia
 

Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018

Malaysia Yakin Capai Sasaran 33.1 Juta Pelancong Tahun 2018

 

“Malaysia merupakan pasaran tradisional Jepun untuk pelancongan dan salah satu destinasi utama. Bagaimanapun, mereka berpindah ke destinasi Asean baru seperti Vietnam, Kemboja, Myanmar dan Laos, “katanya.

Beliau menegaskan keperluan untuk meningkatkan kekerapan penerbangan antara Malaysia dan Jepun bagi menarik lebih ramai pelancong Jepun kerana kekangan tempat duduk dengan peningkatan jumlah pelancong Malaysia yang melawat Jepun.

Tourism Malaysia bekerjasama dengan Persatuan Pelancongan Jepun (JATA) pada September tahun ini untuk mempromosikan Malaysia bersama pengusaha pelancongan Malaysia yang lain, katanya.

Baca informasi tentang Tourism Malaysia di sini https://www.tourism.gov.my

Sementara itu, Pengarah Biro Konvensyen dan Pelawat Yakei, Motoo Marumaru, berkata dengan potensi pelancongan yang semakin meningkat di antara Jepun dan Malaysia, banyak kemudahan perjalanan Jepun dan syarikat-syarikat sedang berusaha untuk memasuki pasaran perjalanan Malaysia yang semakin pesat.

“Pada Sidang Kemuncak Yakei yang pertama di Kuala Lumpur, syarikat pelancongan dan pelancongan berkaitan Malaysia terlibat dengan lebih daripada 30 kemudahan perjalanan berkaitan Yakei dari Jepun dalam memperluaskan rangkaian perjalanan mereka dan membuat pakej perjalanan tersuai,” katanya kepada Bernama.

Sidang Kemuncak Yakei pertama 2018 di Kuala Lumpur hari ini dihoskan oleh Biro Konvensyen dan Pelawat Yakei, sebuah organisasi pelancongan Yakei atau pemandangan malam di Jepun.

Sidang kemuncak satu hari itu dihadiri oleh ahli-ahli industri pelancongan Jepun dan Malaysia, Timbalan Datuk Bandar Kota Nagasaki Kunihiko Katou dan wakil-wakil Tourism Malaysia.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.