Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Jepun

Osaka ialah salah satu lokasi wajib singgah kalau ke Jepun. Antara yang menjadi kemestian untuk anda lawat kalau ke Osaka ialah menara legenda mereka iaitu Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka. Ia menjadi mercu tanda Osaka sejak ia mula dibina pada tahun 1912.

Sejak dari ia mula dibina, banyak penggambaran TV, Drama, Filem dan dokumentari dibuat di sini. Ia menjadi menjadi terkenal dan kebanggaan rakyat Jepun. Kalau nak tahu, menara Tsutenkaku ini antara menara terawal dibina di Jepun.

Baca : Taipei 101 Tower Di Taiwan

Tsutenkaku Tower Osaka

 


Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Jepun

Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka
 

Tsutenkaku Tower memberi makna dalam maksud rakyat Jepun ialah “Menara Mencapai Syurga”. Menara Tsutenkaku ini dimiliki oleh syarikat Tsutenkaku Kanko Co. Ltd. Adalah menara dan terkenal mercu tanda Osaka, Jepun. Ia terletak di daerah Shinsekai di Naniwa-ku, Osaka. Lokasi Shinsekai ini ialah deretan kedai dan butik yang agak terkenal di Osaka, berdekatan dengan Dotombori. Menara Tsutenkaku ini mempunyai ketinggian 103 meter dan observation dek utama adalah pada ketinggian 91 meter.
 

Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka
 

Kalau nak bandingkan menara Tustenkaku ini dengan Menara Tokyo, Tokyo Sky Tree atau Fukuoka Tower, sudah pasti ia jauh ketinggalan. Rekaan Menara Tsutenkaku ini tidak la sophisticated dan futuristic, Perlu ingat, ia dibina pada tahun 1912 yang mana ketika itu dengan keadaan Jepun yang dilanda gempa bumi, mereka masih mampu membina bangunan setinggi ini.

Di ruang bawah, ada beberapa sudut pameran percuma yang disediakan oleh Tsutenkaku Tower untuk menarik minat pelancong ke sana. Ruang bawah juga disediakan beberapa cafe untuk anda yang ingin makan atau minum sementara menikmati apa yang menarik di Tsutenkaku Tower di Osaka ini.

 

Tsutenkaku Tower Menara Terkenal Di Osaka

 

Tiket masuk ke Tsutenkaku Tower di Osaka ini ialah 600 Yen untuk dewasa, 500 Yen untuk pelajar sekolah tinggi, 400 Yen untuk pelajar sekolah rendah dan 300 Yen untuk Kanak-kanak.

Sementara melihat lokasi lain di Osaka, Tsutenkaku Tower di Osaka ini MrJocko syorkan untuk anda mencubanya. Kos pun tidak la mahal mana dan ia cuma walking distance dari lokasi Shinsekai dan juga 10 minit berjalan dari Dotonbori Osaka.

Kalau nak cari hotel, boleh cuba menginap di Hotel Hew Hankyu Osaka yang terletak di Hankyu Umeda Station.

 

Baca : Hotel Umeda Station Osaka

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.