Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Kartun Upin Dan Ipin Terkenal Di Indonesia

Upin Ipin di Indonesia
Kartun Upin Ipin Terkenal Di Indonesia

 

 

Hari kelima di Yogjakarta, MrJocko berkesempatan berehat sekejap di dalam bilik. Masa mencari siaran TV di Indonesia, sempat menonton kartun Upin dan Ipin di Saluran MNCTV Indonesia. Teruja kejap.

Memang sah, kartun Upin dan Ipin keluaran Les Copaque ini memang terkenal di Indonesia. Rata-rata rakyat Indonesia seakan faham dan mengerti bila disebut Upin dan Ipin. Itu maknanya ‘Orang Malaysia’. Di sini Upin Ipin terkenal sangat-sangat. Ia seumpama idola kanak-kanak dan dewasa, seperti jugak di Malaysia.

Kartun Upin Dan Ipin

 

Kartun_Upin_ipin_indonesia

 

 

Ramai kanak-kanak di sini memang suka dengan kartun Upin dan Ipin. Walaupun rancangan kartun ini tidak di alih bahasa ke Bahasa Indonesia, tetapi memang ia mempunyai sarikata bahasa dalam Bahasa Indonesia. Lagi pun bahasa Malaysia dan Indonesia tak jauh beza, senang kanak-kanak nak faham jalan cerita Upin dan Ipin ini.

Nampaknya kalau dikembangkan lagi cerita dan promo kartun Upin dan Ipin di Indonesia, sudah pasti jenama Upin Ipin akan lebih terkenal dan boleh datangkan profit yang lebih kepada owner Upin dan Ipin. 

Mungkin juga pihak Les Copaque sudah mempunyai perancangan untuk melancarkan Kartun Upin Ipin di Indonesia. Kita tunggu dan tumpang bangga sebagai rakyat Malaysia. Yang MrJocko pernah dengar, ada kolaborasi antara Upin Ipin dan Padi Band dari Indonesia untuk lagu tema ‘Sahabat’ yang akan menjadi salah satu lagu tema kartun Upin dan Ipin 🙂

Kartun_Upin_ipin_indonesia

p/s: teringat kata-kata budak pengemis di salah satu Makam Sunan Wali Songo, “tak dapat hasil la dari Upin Ipin (Malaysia)” bila kami tidak berbelanja di kedai mereka.

Glamorous MrJocko

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.