Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Ura-Ura Tentang Perlaksanaan MCO 3.0 Di Malaysia, Betul Atau Tidak?

Akibat kedegilan rakyat Malaysia sendiri, sejak seminggu yang lepas jumlah kes positif terkini Covid-19 kembali naik sehingga mencecah angka 3000++. Mungkin sebab ini, pihak berwajib terpaksa mengambil langkah baru dan mengemas kembali pelan rancangan negara. Sebab itu, beberapa hari lepas, ada khabar angin tentang Ura-Ura Tentang Perlaksanaan MCO 3.0 Di Malaysia, Betul Atau Tidak?

Kalau dilihat kepada kes positif yang semakin bertambah, pematuhan SOP rakyat yang tidak menentu, ketibaan musim perayaan serta dengan variasi virus yang baharu, ada kemungkinan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO 3.0) akan dilaksanakan dalam masa terdekat.

Sumber : The Star Malaysia

Baca : Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia

 


Ura-Ura Tentang Perlaksanaan MCO 3.0 Di Malaysia, Betul Atau Tidak?

Bazar Aidilfitri Jalan Tunku Abdul Rahman Tahun 2021-03 copy
 

Menurut kenyataan Perdana Menteri, Perintah Kawalan Pergerakan akan dikaji semula, terutama di negeri-negeri di mana terdapat peningkatan jumlah jangkitan Covid-19.

Penilaian semula ini diperlukan untuk membendung peningkatan penyebaran virus yang berlaku bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di peringkat global, katanya.

Dia mengatakan bahawa premis yang telah dikunjungi oleh sebilangan besar dari mereka yang didapati positif untuk Covid-19 akan diminta ditutup.

Dalam satu kenyataan semalam, dia mengatakan bahawa pemerintah telah menggunakan sistem peringatan awal yang dikenali sebagai Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) untuk mengenal pasti kawasan dan premis yang berisiko tinggi menular penyakit ini.

“Pendekatan ini sejalan dengan keputusan pemerintah untuk memiliki pendekatan yang disasarkan dalam mengendalikan dan mengekang penularan Covid-19.

“Melalui sistem ini, pemantauan dilakukan setiap hari untuk mengenal pasti lokasi umum berisiko tinggi,” kata Muhyiddin.

Seperti biasa, jika sekiranya Malaysia melaksanakan MCO 3.0, antara aktiviti yang tidak dibenarkan termasuk bazar ramadhan, sekolah dan juga makan di restoran. Aktiviti sosial dan agama dilarang untuk membendung dari wabak ini terus merebak.

Diharapkan, Kerajaan berhati-hati dalam melaksanakan MCO kerana akan mempengaruhi perayaan Hari Raya dan juga kemungkinan mempengaruhi banyak bazar Ramadan yang dibenarkan beroperasi pada bulan puasa.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menandatangani pewartaan semalam yang menyatakan MCO di lima daerah di Kedah, iaitu Kota Setar, Kuala Muda, Bandar Baru, Baling dan Kulim.
 

Status Kes Baru Covid-19 Pada 29 April 2021

Status Kes Baru Covid-19 Pada 30 April 2021

Status Kes Baru Covid-19 Pada 1 Mei 2021
 

“Kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan MCO di lima daerah di Kedah mulai hari ini (semalam) hingga 14 Mei. Keputusan ini dibuat untuk keselamatan orang-orang.” tambahnya lagi.

Dalam menjelaskan MCO, satu sumber mengatakan: “Kegiatan ekonomi akan berterusan kerana orang harus pergi bekerja, tetapi mereka yang dapat bekerja dari rumah amatlah digalakkan.”

Sekolah di negeri MCO juga kemungkinan akan ditutup kali ini kerana banyak “kelompok pendidikan”.

Sekiranya MCO 3.0 dilaksanakan, Kemungkinan besar kita akan mengadakan perayaan Raya yang serupa dengan tahun lepas di mana hanya ahli keluarga terdekat di rumah yang sama yang dibenarkan. Dan tiada rumah terbuka dibenarkan.

Paling penting, perjalanan rentas sempadan negeri untuk balik kampung tidak dibenarkan kerana ia akan menyebabkan kemungkinan berlakunya penularan wabak yang tidak terkawal.

Untuk kesahihan, kita tunggu dulu pengumuman rasmi dari pihak kerajaan tentang perkara ini. Rakyat semestinya tidak mahukan perlaksanaan PKP 3.0 atau MCO 3.0, tetapi berharap akan ada struktur pelan baru yang lebih berkesan menangani wabak Covid-19 ini dari terus merebak di Malaysia.

Sokonglah usaha kerajaan supaya kita kembali ke kehidupan yang normal. Ramai antara kita yang rindu nak balik kampung di musim PKP, ramai nak balik beraya dan yang berkemampuan ingin melancong keluar negara atau di dalam negara.

Jika kita tidak jaga kita, abaikan SOP, kita mungkin akan terkurung seperti ini dalam waktu yang agak lama. Ambil bahagian, jalankan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab, supaya kita tidak lagi akan menempuh MCO 3.0 dalam masa terdekat.

#KitaJagaKita #StaySafe

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.