Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Wang Sai Thong Waterfall Satun Geopark Thailand

Sudah lama nama air terjun ini menjadi bualan ramai backpackers kalau ke Selatan Thailand. Kali ini, saya berkesempatan untuk singgah sendiri di Wang Sai Thong Waterfall Satun Geopark Thailand. Ia destinasi pelancongan popular di sekitar Satun Geopark dan tempat menarik wajib lawat di Thailand.

Terletak kira-kira 2 jam perjalanan dari Hatyai dan 1 jam perjalanan dari Jeti Pak Bara, ia kawasan tanah tinggi dan termasuk dalam kawasan eco pelancongan Thailand, Satun Geopark. Namun, sebab kami sebelum ini menginap di Satun Riverside Resort, ia hanya terletak kira-kira 500 meter dari lokasi penginapan kami.

Baca : Penginapan Halal Muslim di Satun Riverside Resort

Wang Sai Thong Waterfall Satun Geopark Thailand

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Wang Sai Thong Waterfall Satun
 

Tapak Wang Sai Thong Waterfal ini adalah air terjun di mana air berasal dari air mata air di rongga gunung kapur karst dengan aliran keluar di bawah sepanjang cerun bukit ke Sungai Langu (La-ngu River). Ia dianggap sebagai air terjun tatu yang terbentuk apabila air yang mengalir di atas batu karbonat yang boleh menyerap kalsium.

Sekitar ini juga ada tumbuh-tumbuhan akuatik yang tumbuh di atas batu-batu di arus dan udara di atmosfera memberikan karbon dioksida semasa fotosintesis dan air yang mengalir kalsium dari air untuk mendepositkannya sebagai lapisan tufa pada permukaan air terjun.

Ini adalah satu proses yang mengambil masa hingga berjuta-juta tahun. Pemendakan tufa ini membentuk banyak empangan tirai dalam bentuk banyak peringkat teres dengan kolam air yang hebat dan langsir air di bawah warna kanopi pokok. Unit perlindungan hutan Khao Bunthad Sanctuary, yang menyediakan tempat letak kereta, kaunter maklumat, jejak berjalan dan jambatan untuk memudahkan pelancong masuk ke Wang Sai Thong Waterfall.

Layari : Air Terjun Wang Sai Thong Satun Thailand
 

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Wang Sai Thong Waterfall Satun

Baca : Tempat Menarik di Hatyai Thailand

Terima kasih kepada Tourism Authority of Thailand dengan kerjasama yang baik mereka membawa kami jauh hingga ke Satun Geopark untuk melihat sendiri Unseen Thailand yang patut anda semua lawati di Selatan Thailand.

Lagipun, sekitar Wang Sai Thong ni memang ada banyak aktiviti air, terutamanya Kayak dan White Water Rafting. Semestinya, ini adalah antara tarikan utama kalau datang ke Wang Saithong dan sekitar Daerah Langu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.