Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Zakat Fitrah

Rate KL pada tahun ni RM7.00. Tempat korang brp RM pulak? Selalu rate setiap negeri adalah berbeza.

nuffnang_bid = “7daffbbf82619fe523c23a8655fd2ee8”;

Kuang sedang membayar Zakat Fitrah

Macam tahun2 biasa aku jarang bayar di KL. Kalau aku balik kelantan, aku akan singgah di mana2 masjid lepas Asar dan bayar Zakat. Kalau time balik JB aku bayar la kat KL atau pun penah sekali aku bayar masa Malam Raya kat JB.Slalu orang ingat, kalau nak bayar zakat, mesti nak bayar kat Amil jer (wakil pungutan zakat). Semua maklum, kita bleh bagi zakat kepada 8 Asnaf, termasuk, 1. Orang Faqir 2. Orang Miskin 3. Orang yg bermusafir ke jalan Allah, termasuk pendakwah dan sesentengah mereka yg belajar ilmu kerana Allah 4. Org Muallaf 5. Asnaf Riqab (yg nak bebaskan diri dr perhambaan), slalunya zaman ni dah jarang kes cam ni 6. Ibnissabil, org yg terputus bekalan, duit atau harta semasa perjalanan 7. Gharimin (org yg terpaksa berhutang untuk kehidupan asas dan bertujuan baik) dan jugak 8. Amil.Itu la yg aku tau. Jadik, kalau korang tak sempat nak bagi kat Amil yg slalu korang tgk kat mana2 Masjid atau Shopping Complexs, bleh la cari orang yg betul2 korang pastikan miskin, sesetengah ulamak berpendapat, saudara terdekat lagi afdal.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.